De Schiedammer komt binnen bij OpenArtExchange; Joke Bakker:

'Voor ontwikkeling Schiedam Kunststad beter samenwerken met Rotterdam'

 'Voor ontwikkeling Schiedam Kunststad beter samenwerken met Rotterdam'

SCHIEDAM - In Schiedam zijn verscheidene organisaties, winkels, horecazaken en bedrijven waarvan lang niet iedereen in Schiedam het bestaan zal afweten. In deze rubriek gaan wij er binnen en geven we de ondernemer de gelegenheid zich voor te stellen. Ditmaal OpenArtExchange.

OAAfrika4 (2)klein

Naam van de organisatie: OpenArtExchange

Begonnen met de organisatie op: 19 april 2018

Naam geïnterviewde: Joke Bakker-Jansen

Functie geïnterviewde: directeur OpenArtExchange

Leeftijd: 58

Woont in: Huizen

Openingstijden: wo t/m za 10:00 -18:00 uur

Wat bied je organisatie: OpenArtExchange is een onafhankelijke internationale kunstgalerie, waar je je hart kunt ophalen aan zo’n 450-500 m2 aan hedendaagse kunst. Elke 2 maanden is er een nieuwe tentoonstelling en daarnaast is er een grote permanente collectie te zien met een overgewicht aan Afrikaanse hedendaagse kunst van hoog niveau.

Het vaakst georganiseerde evenement: tentoonstellingen (vaak met voorafgaande kunstenaarsresidentie van buitenlandse kunstenaars met lokale kunstenaars) en deelnames aan kunstbeurzen en evenementen in binnen- en buitenland (Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland).

Wat onderscheidt je organisatie van andere: OpenArtExchange is een open ontmoetingsplek, waar je een grote variatie aan heel goede hedendaagse kunst kunt zien en/of kopen in een ongedwongen, industriële sfeer. Waar je gemakkelijk binnenloopt, regelmatig met de kunstenaars zelf in gesprek kunt gaan of ze aan het werk kunt zien tijdens residenties en openingen. Wij onderscheiden ons met de omvang en kwaliteit van Afrikaanse hedendaagse kunst binnen onze collectie en onze werkwijze. Hiermee willen we meer diversiteit brengen in het kunstaanbod. Wij willen een gezond commercieel internationaal platform zijn voor zowel onze kunstenaars als onze klanten. Daarom werken we tegen zo laag mogelijke kosten, maar investeren veel in onze kunstenaars. Dat doen we door hen het merendeel van de opbrengsten uit te keren, ze te laten deelnemen aan (inter)nationale toonaangevende beurzen en evenementen alsmede aan internationale exchange projecten met lokale kunstenaars in Schiedam en door ze op toonaangevende internationale online kunstplatformen zoals Artsy en ArtNet te presenteren. Dat geldt overigens ook voor onze lokale kunstenaars. Hiermee bouwen wij niet alleen actief aan hun CV, hun markt en hun inkomen, maar ook aan een goede waarde-ontwikkeling voor onze klanten.

Onze inmiddels vergevorderde plannen voor de renovatie van ons pand Hoogstraat 85, gaat ons daarnaast verder helpen met ook meer lokale activiteiten op het gebied van kunst educatie, conceptontwikkeling en lokale evenementen.

Waarom zouden mensen van jullie organisatie gebruik moeten maken: Vooral omdat het leuk en interessant is. Elke kunstliefhebber is welkom bij ons en draagt voor ons bij aan een meer divers kunstklimaat en aan het op de kaart zetten van Schiedam als kunststad. Of mensen kunst komen kijken of kopen, mee willen helpen als vrijwilliger, over onze activiteiten willen schrijven of anderszins willen bijdragen of als kunstenaar willen deelnemen in een van onze projecten.

Voor kunstkopers hebben wij hele goede kunstwerken voor vrijwel elke beurs door een grote variatie in grootte en materiaal van de kunstwerken en doordat we soms ook met gespreide betaling werken. Elke kunstenaar, lokaal of ver weg, kennen we persoonlijk en heeft met ons gewerkt in één of meerdere projecten. Elk kunstwerk is voorzien van originele handtekening en echtheidscertificaat en is goed beschermd. Standaard lijstwerk kan worden geleverd tegen relatief lage extra kosten. Binnen een straal van 120 km van Schiedam komen we kunstwerken gratis afleveren, inmeten en ophangen.

Daarnaast promoten we kunst en cultuur in brede zin en hebben we al vele bijzondere performances en workshops op het gebied van beeldende kunst, muziek, dans, mode en poëzie mogen verwelkomen op Hoogstraat 85. Voor de kunstreizigers onder ons: vraag ons ook regelmatig naar vrijkaarten voor internationale kunstbeurzen.

OAafrika1 (2)

Is het een familiebedrijf: ja. Mijn man en ik investeren gezamenlijk ons privévermogen in Hoogstraat 85 en OpenArtExchange, waarbij ik met name de ontwikkeling van het pand en de kunstbusiness voor mijn rekening neem, naast wat commissariaten in de financiële en cultuursector. Ik word daarin bijgestaan door een groeiend team met een aantal zeer enthousiaste parttime stagiaires en vrijwilligers voor OpenArtExchange en een aantal professionele externe partijen voor de ontwikkeling van het pand. Mijn man is ICT-consultant en hoger onderwijs adviseur en doet de technische ondersteuning en ontwikkeling van onze online omgeving, naast zijn werk als ICT-consultant.

De reden dat jullie in Schiedam zijn begonnen: Schiedam heeft een rijke kunst- en cultuur historie, een groot aantal gevestigde kunstenaars waarmee wij kunnen samenwerken en ook echt een aantal toppers, een prachtige oude binnenstad met een museumkwartier en een actief citymarketing beleid op het gebied van kunst- en cultuur.

In Hoogstraat 85 vonden we een perfecte locatie voor onze galerie, met een fantastische etalage van 24 meter om kunsttentoonstellingen te laten zien, midden in het museumkwartier. Daarnaast biedt het pand voldoende ruimte om residenties en andere activiteiten te organiseren.

Er moest heel veel gebeuren, en er gaat nog veel meer gebeuren, maar dat maakte het voor ons ook betaalbaar om een eigen pand te hebben van een dergelijke grootte. Daarnaast zagen we het ook als een kans om mee te denken, mee te groeien en bij te dragen aan de ontwikkeling van de binnenstad. Dat past ook goed bij wie we zijn en wat we doen.

Wat moet er volgens jou gebeuren om Schiedam aantrekkelijker te maken:  ik denk dat de citymarketing-campagne die nu wordt ontwikkeld voor de kunst- en cultuursector belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van Schiedam als kunststad. Datzelfde geldt ook voor de 'creative makers' die daarna als 3e pilaar aan de beurt zijn naast eerder al de 'distilleries'. Ook is het goed dat er nu al wordt nagedacht over de aanloop naar de Schiedam 750 jaar viering, mooie kansen om de stad goed neer te zetten.

Voor de kunst sector specifiek is ook van belang dat er een meer professionele kunstjournalistiek komt met een link naar de landelijke pers. Inhoudelijk goede kunstanalyses over kunstevenementen in Schiedam, die af en toe ook de landelijke pers halen, kunnen toeristen en kunstliefhebbers naar Schiedam trekken en de reputatie van 'Schiedam Kunststad' verbeteren. Dan denk ik niet alleen aan tentoonstellingen, maar ook aan andere kunstevenementen zoals wat er op filmgebied gebeurt in het Wennekerpand of in het theater, of op muziekgebied. Nu haalt alleen het museum regelmatig de landelijke pers met een review door een kunstcriticus, maar dat zou veel breder in de stad moeten gebeuren om een volwassen kunstsector te creëren. Er zou bijvoorbeeld een periodiek kunstkatern kunnen komen in de lokale media zoals Schiedam24, DeSchiedammerOnline en/of SchieTV.

Daarnaast zou het goed voor de ontwikkeling van 'Schiedam Kunststad' zijn, als er ook vanuit de gemeente Schiedam meer samenwerking wordt gezocht met Rotterdam. Rotterdam heeft een aantal aansprekende festivals waar Schiedam goed bij zou kunnen aanhaken. Hierin heeft Schiedam een unieke positie, omdat zij als enige regiostad binnen de ring van Rotterdam ligt. Art Rotterdam Week is zo’n raakvlak, maar de samenwerking blijkt lastig als galerieën dit op eigen houtje moeten doen. Dit is maar een voorbeeld, er zijn ongetwijfeld meer mogelijkheden binnen de festivalagenda. Ook de marketing van Schiedamse evenementen in Rotterdam (en vice versa) zou wellicht door gerichte samenwerking kunnen verbeteren.

Wat is je favoriete drankje:  als het erg warm is een Radler, anders kun je me blij maken met een glas Merlot.

Wat wil je zelf nog graag kwijt hier: er wordt hier en daar wel eens gemopperd in Schiedam. In de afgelopen jaren hebben we een duidelijke terugslag gezien in bezoekersaantallen in de Hoogstraat door de COVID-perikelen en de tijdelijke sluiting van het museum. Wij zien het nu weer aantrekken en hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt met de aantrekkelijkheid van Schiedam en de Hoogstraat.

Adres organisatie: Hoogstraat 85

Telefoonnummer: +31 6 1362 8118

E-mail:
joke.bakker@openartexchange.com

Adres internetsite:
www.openartexchange.com

Adres facebookpagina en/of andere social media: www.instagram.com/openartexchange www.facebook.com/openartexchange www.facebook.com/joke.bakker.1612

Foto boven: Joke Bakker met Benjamin Deguenon, foto (door Jan Schrijver) uit het artikel 'Kunstenaar Benjamin Deguenon uit Benin kwam erachter al schilderend bij OpenArtExchange'

Twee foto's in het artikel: tijdens de opening van Africa Now II (foto's door Louise Melchers)

Concept: door Gert Struijs

Hier lees je laatste twee edities in deze rubriek:
De Schiedammer komt binnen bij Crévor Events

De Schiedammer komt binnen bij Ottica Eye Fashion

30-08-2022

 20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12