Africa Now II

Verschillende werelden en landen, verschillende mensen, kleurrijk

Verschillende werelden en landen, verschillende mensen, kleurrijk

SCHIEDAM - Nieuwe werelden gaan open bij OpenArtExchange. Zaterdag werd een nieuwe tentoonstelling - Africa Now II - geopend met vier Afrikaanse kunstenaars, van wie er twee acte de présence gaven. Die twee - Tchif Thiakpe (Benin) en Kingsley Ogwara (Nigeria) hadden daarvoor een (lange) reis gemaakt naar Schiedam.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Verschillende werelden, verschillende landen, verschillende mensen. Schilder en beeldhouwer Kingsley Ogwara (47), een man die als professioneel kunstenaar zijn geboorteland Nigeria verliet en nu in Luxemburg woont, een extraverte man, goed gekleed met een kleurig overhemd, én een kleurig pochet in het zakje van zijn colbert, goedlachs, die zelf de bezoekers van de opening van de expositie opzoekt om een praatje te maken, over zijn schilderijen en zijn beelden, maar ook over zijn gedachtewereld.

OAAfrika5 (2)kleinKingsley

Zijn geëxposeerde veelkleurige schilderijen doen van een afstand op mensenmassa's lijken. Dat is niet zijn vooropgezette bedoeling, zegt hij ons. Dat is wat mensen erin zien, en dat is best. Het zijn optische illusies die spontaan ontstaan. Hij werkt met olieverf op canvas en als hij aan het werk is, dan - zo drukt hij het uit - 'komt het vanzelf naar me toe, het ontstaat'. De mensen zien er dan dus iets in, dat hij niet specifiek voor ogen had, én voldoende mensen zien er iets in in de zin van dat zij zijn werk willen kopen. "Ik maak kunst voor mezelf en tegelijkertijd voor het publiek; dat is logisch, het is mijn job." Kingsley Ogwara begon ooit figuratief. 

Tchif Thiakpe (49) woont in Benin. Hij had er een reis van ruim dertig uur voor over om in Schiedam te zijn. Een donker geklede, wat dromerige man, veelal zijn koptelefoon op, voor de foto's gaat het apparaat om zijn nek, introvert is hij. Op het moment van openen van de nieuwe tentoonstelling - vier uur zaterdagmiddag -  is Tchif even 'verloren' op de Hoogstraat - en terwijl galerie-eigenaar Joke Bakker met haar openingswoord begonnen is - komt hij, 'teruggevonden' door tolk Marcella van de Mortel, bijna ongemerkt weer binnen in de grote ruimte aan de Hoogstraat 85. Op zijn tiende begon hij al met tekenen en enkele jaren daarna met schilderen, dat al van vanaf 1990 zijn professie werd.

OAafrika2 (2)klein

Als we met hem langs zijn getoonde schilderijen lopen, blijkt filosofie en de mens zijn motor te zijn voor zijn inspiratie. Zijn kunst is abstract. De mens ziet hij als een abstracte levensvorm, de mens is altijd in beweging, niets ligt vast. Een werk is een vlucht van vogels, de mens is te zien als een vogel, die in alle beweging op weg is naar bestemming of doel. Uit dromen ontstaan doelen, zegt hij. Een ander werk is het 'blauwe monster', waarbij voor hem blauw de kleur van het leven is. Waarom spreekt hij van monster? Er is liefde in het leven, maar evenzeer zal je moeten vechten in het leven. Zijn diepe gedachten zullen volgend jaar, als hij vijftig wordt, moeten uitmonden, is zijn wens, in enkele boekwerken, waaronder een biografie en een poëziebundel.

Meer informatie over de expositie, lees ons eerdere artikel:
Africa Now II in OpenArtExchange

Foto geheel boven: een groepsfoto, waarbij de groep klein begon met staand tweede van links Tchif Thiakpe, staand derde van rechts Kingsley Ogwara en staand vijfde van zowel rechts als links galerie-eigenaar Joke Bakker, maar allengs groter werd met o.a. enkele Schiedamse kunstenaars en enkele galeriemedewerkers en zittend midden de artieste die optrad Giulia Bandizol

OAafrika8 (2)klein

29-08-2022