Raad steunt advies voor coalitie VVD, PvdA, PS, D66 en Denk

GroenLinks links en rechts gepasseerd, maar slikt het zuur snel door

GroenLinks links en rechts gepasseerd, maar slikt het zuur snel door

SCHIEDAM - Een partij was in het advies van Fahid Minhas ingewisseld voor een andere - Alles voor Schiedam eruit, PvdA erin - maar het maakte voor de raad een wereld van verschil. Zonder stemming werd vanavond een stap naar voren gezet: de gemeenteraad is akkoord met het advies van de VVD-verkenner op weg naar een nieuwe coalitie. Zijn advies wordt aangenomen.

Dat had wellicht meer te maken met het feit dat het opnieuw afschieten van het advies geen fraai figuur zou zijn, dan met de wisseling van deelnemende partijen. Dogukan Ergin, als ‘opdrachtgever’ van Minhas namens Denk (als gevolg van de motie in het vorige raadsoverleg na de verkenning en bijbehorend advies van Nathalie Gouweleeuw) misschien nog wel het belangrijkste raadslid in het hele proces, vatte het wellicht nog het beste samen. “Kiezen we voor een ideale coalitie of voor een reële en stabiele coalitie?” Ideaal was voor hem, en zijn mede-raadsleden van Progressief Schiedam, PvdA en GroenLinks, een coalitie met een ‘motorblok’ van deze vier partijen, aangevuld met VVD. De liberalen, met zes zetels de grootste partij in Schiedam, spraken daar hun veto over uit. Dan was het een kwestie van ‘de impasse doorbreken’ en accepteren dat die gewenste coalitie het niet ging worden. “De stad zit niet te wachten op getouwtrek.”

Dat idee werd gedeeld door met name PvdA en Progressief Schiedam, de partijen die tot vandaag aangaven uitsluitend samen met Denk en GroenLinks in een coalitie te willen stappen. Hetgeen Marvin Janssen van Alles voor Schiedam de opmerking ontlokte: ‘hoe vertrouwen?’ Doen wat je zegt is voor hem heel belangrijk. Net als respect, transparantie (en ‘transpiratie', een verspreking maar toe de point) en saamhorigheid. "We zien er nog niet veel van terug.”

Zelfs Yorick Haan, met GroenLinks de grote verliezer in het advies van Minhas, stelde wel begrip te kunnen opbrengen voor de door de verkenner beoogde coalitie. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld, is GroenLinks teleurgesteld (..) Dat de derde partij van de stad, een van de overwinnaars van de verkiezingen, niet mag meedoen.” Maar de stad moet bestuurd worden, aldus Haan. “Andere partijen hebben blokkades uitgesproken, wij doen dat niet. We slikken het zuur snel in en gaan aan de slag om Schiedam rechtvaardiger en slagvaardiger te maken.” Een belangrijk pluspunt daarbij is in zijn ogen dat de voorgestelde coalitie ‘progressiever is dan het vorige voorstel en ook dan de vorige coalitie’. Om onder meer de vertrouwenscrisis, de vluchtelingencrisis en de klimaatcrisis in stad en land het hoofd te bieden, is er snel een nieuw gemeentebestuur nodig, aldus Haan. “Van ons valt constructieve oppositie te verwachten, niet tegenstemmen om het tegenstemmen. Natuurlijk leveren we kritiek als het niet snel genoeg of goed genoeg gaat. (..) Maar niet vanuit de heup, maar vanuit idealisme en overtuiging.”

En dus is het nu formeren geblazen, met ook D66 aan boord. Hetgeen Monique Rotteveel namens Lokaal Onafhankelijk Schiedam tot de conclusie bracht dat er met de beoogde coalitie geen sprake meer was van een goede verhouding met de politieke realiteit in de raad. Te links, naar haar oordeel. “De VVD kan wel eens het ondergeschoven kindje worden in de coalitie.” Sowieso natuurlijk verbazingwekkend dat de VVD, die ‘een sterke anti-Denk-campagne voerde, nu met die partij een college wil vormen, aldus Rotteveel. Het zal volgens haar daarom ‘nog wel een poosje duren eer er witte rook zichtbaar is’.

Burgemeester Cor Lamers sloot af met een compliment aan Denk. Die partij had ‘de durf gehad om niet iemand uit eigen gelederen naar voren te schuiven’, als verkenner. “Ik wil Denk danken voor deze risicovolle stap.” Volgens Lamers is het ook ‘uniek voor Nederland’ dat Denk het voortouw in een formatie heeft kunnen nemen.

Lees ook:
Hoe hard blijkt het blok 'Progressief Initiatief' na het uitgelekte advies?

Gemeenteraad haalt streep door advies van verkenner Nathalie Gouweleeuw

DENK stelt oud-VVD-wethouder Fahid Minhas aan als verkenner

Het integrale advies van Fahid Minhas lees je hier

Tekst: redactie/Schiedam24
Foto: GroenLinks niet, PvdA wél in de door Minhas beoogde coalitie, op de foto: lijsttrekkers Yorick Haan en Petra Zwang van winnaars bij de raadsverkiezingen GroenLinks resp. PvdA tijdens de verkiezingsavond (foto door Louise Melchers)
 



 
 

06-05-2022