Haan: 'We blijven elkaar vasthouden'.

Hoe hard blijkt het blok 'Progressief Initiatief' na het uitgelekte advies?

Hoe hard blijkt het blok 'Progressief Initiatief' na het uitgelekte advies?

SCHIEDAM - Verkenner Nathalie Gouweleeuw adviseert om de komende vier jaar een te smeden tussen gelijkblijvers in zetels VVD (6 zetels) en DENK (4 zetels), een van de winnaars Progressief Schiedam (PS) (3 zetels), verliezer D66 (3 zetels) en nieuwkomer Alles voor Schiedam (2 zetels). Daarmee ontstaat een krappe meerderheid (18 van de 35 zetels). 

Dat advies is uitgelekt. Gisteren meldde de lokale omroep SCHIE dit als eerste. Voordat dit was uitgelekt en gepubliceerd, had de gemeente aangekondigd dat Gouweleeuw donderdagmiddag om 13.00 uur een perspresentatie zou geven over haar advies.

Donderdagavond staat het advies van de verkenner op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. "Introductie advies van de verkenner en gelegenheid tot vragen aan de verkenner. Aansluitend kan de raad met elkaar in gesprek om het advies te duiden."

De vraag is nu, hoe 'hard' het blok Progressief Initiatief zal zijn. Afgelopen vrijdag meldden de vier partijen PS, GroenLinks, PvdA en DENK een blok te zullen vormen: of alle vier in het college, of géén van vieren. Zie het artikel: DENK, GroenLinks, PS en PvdA trekken samen op in coalitiebesprekingen

Wij vroegen de vier fractieleiders van het Progressief Initiatief - Haan, Hamerslag, Ergin en Zwang - om een reactie.

Yorick Haan (GroenLinks): "Als je de berichtgeving bij AD en Schie leest zou je inderdaad kunnen denken dat het advies van de verkenner wel opgevolgd móet worden. We zullen zien hoe de raad reageert donderdag... Het Progressief Initiatief is duidelijk geweest in het persbericht van afgelopen vrijdag. We zijn niet van mening veranderd en blijven elkaar vasthouden."

Petra Zwang (PvdA): "Wij zien als PvdA geen reden om onze mening over het Progressief Initiatief te veranderen. Wij kijken uit naar de bespreking van het voorstel donderdag in de gemeenteraad."

Frans Hamerslag (PS): "We geven nog geen inhoudelijke reactie. Wij willen graag eerst donderdag het gesprek met de raad aangaan en de nodige vragen aan de verkenner stellen."

Dogukan Ergin (DENK): "Wij gaan het advies eerst goed bestuderen en bespreken in de fractie en aanstaande donderdag maken wij het standpunt van DENK tijdens de raadsvergadering bekend." 

Foto: winnaars Haan (links) en Zwang (rechts) worden geïnterviewd tijdens de verkiezingsavond (foto door Louise Melchers)

20-04-2022