DENK is nu aan zet om nieuwe verkenning uit te voeren

Gemeenteraad haalt streep door advies van verkenner Nathalie Gouweleeuw

Gemeenteraad haalt streep door advies van verkenner Nathalie Gouweleeuw

SCHIEDAM - De verkenning van Nathalie Gouweleeuw naar een nieuw college van B&W is mislukt. Onder leiding van DENK zal een nieuwe verkenning worden uitgevoerd, zo besloot de raad vanavond.

22 van de 35 raadsleden steunden een motie met een dergelijke strekking, aangekondigd door John Maris van Progressief Schiedam, opgesteld samen met GroenLinks, de PvdA, OPS, AOV en het CDA. Die nieuwe verkenner krijgt als opdracht mee op zoek te gaan naar ‘een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en een stabiele meerderheid heeft’.

Deze ontwikkeling is een gevolg van het feit dat de vier partijen die eerder al aankondigden samen op te willen trekken op weg naar een nieuw college - PvdA, DENK, PS en GroenLinks - deze uitspraak gestand deden. PS en DENK werden door verkenner Gouweleeuw genoemd onder de vijf partijen die samen verder zouden moeten formeren tot een nieuw college, PvdA en GroenLinks dus niet. 

Onno Spek deed namens de VVD nog een manhaftige poging om Dogukan Ergin van DENK te verleiden om niet opnieuw te gaan ‘verkennen’, maar direct werk te maken van een formatie. De DENK-voorman ging daar niet in mee, vooral omdat hij nog met zo veel vragen zat, ook na het eerste werk van Gouweleeuw. 

Met name John van Sliedregt kon zich slecht vinden in de gang van zaken. “We zitten hier vanavond weer lekker te navelstaren in Schiedam.” Dat doet weinig goeds voor de Schiedamse politiek, zo meent hij. “Dit zijn spelletjes waar D66 niet van houdt.” Ook Marvin Janssen van Alles voor Schiedam was weinig gelukkig met het feit dat het Progressief Initiatief een stokje stak in de wielen van het karretje van de verkenner. Hij sprak van kartelvorming van de vier bewuste partijen.

Lees hier enkele van onze eerdere artikelen over de formatie:
Gouweleeuw: "Het representeert wat deze stad gezegd heeft bij de verkiezingen". En waar zijn dan winnaars PvdA, GroenLinks en OPS?

Gouweleeuw presenteert haar (2 dagen geleden uitgelekte) rapport

Hoe hard blijkt het blok 'Progressief Initiatief' na het uitgelekte advies?

Tekst: Schiedam24/redactie
Foto: de gemeenteraad vanavond bijeen (foto door Ted Konings)

21-04-2022