Voorlezen onmisbaar voor de taalontwikkeling van kinderen

Voorlezen onmisbaar voor de taalontwikkeling van kinderen

SCHIEDAM - Het begint allemaal met kleine woordjes tegen je baby. Daarna ga je je peuter en kleuter voorlezen, wat onmisbaar is in de taalontwikkeling van het kind. Dat gebeurt echter niet (voldoende) in elk gezin. Daarom is voorlezen ook op de basisscholen belangrijk.

door Jan Schrijver

Deze week lezen de burgemeester en verschillende wethouders van Schiedam voor op de basisscholen in Schiedam. In heel ons land is deze week extra aandacht voor het belang van voorlezen in de taalontwikkeling van het kind. Van 25 januari tot en met 4 februari 2023 zijn het de De Nationale Voorleesdagen

Op de foto zie je Petra Zwang, die voorlas aan groep 7 en groep 8 van obs het Startblok aan de Burgemeester Van Haarenlaan in Nieuwland. Zij had een handvol kinderboeken meegenomen waaruit de kinderen een boek mochten kiezen. De kinderen van groep 7 kozen voor het boek Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard, terwijl de kinderen van groep acht kozen voor 'De boze buurman' van Bob Graham, wat meer een prentenboek is. "Je zou het eerder andersom verwachten", zei Petra Zwang ons. De kinderen in groep 7 hadden overigens feilloos in de gaten dat 'Pudding Tarzan' een wat ouderwetser boek is, zo had de wethouder ervaren, "maar het is en blijft zo'n leuk boek, vind ik, en dat vonden de kinderen ook". Petra Zwang voegt er nog aan toe: "Het is van groot belang zo vroeg mogelijk te starten met het voorlezen van kinderen. Om daar aandacht aan te geven ben ik donderdagmiddag ook bij drie peutergroepen gaan voorlezen. Dat was ook erg leuk om te doen."

Wat ons opviel bij de verschillende voorleesbeurten waarvan wij 's ochtends in Nieuwland toeschouwer mochten zijn, is dat menig kind aan het geeuwen was. En dat lag alles behalve aan het enthousiaste voorlezen van de verschillende gastvoorlezers. Ervoor zorgen dat kinderen thuis niet alleen op zijn minst dagelijks voorgelezen worden, bijvoorbeeld vóór het slapen gaan, én dat ze ook op tijd naar bed gaan, is iets dat buiten het directe invloedsgebied van de basisscholen ligt. Het geven van voortdurende aandacht hieraan door goede voorlichting en campagnes, zoals De Nationale Voorleesdagen, is iets dat kan helpen. Alles hangt met elkaar samen. Zo is ook een afdoende ontbijt voordat het kind naar school gaat, een noodzakelijke voorwaarde om op school goed mee te kunnen doen. Het is bijna niet denkbaar dat het ontbijt erbij inschiet in sommige gezinnen, maar helaas is het zo,  bijvoorbeeld omdat simpelweg het geld ontbreekt. Het is goed om te kunnen constateren dat op steeds meer (basis)scholen fruit en rauwkost beschikbaar is en op aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. 

In de Bibliotheek Schiedam werd woensdag de aftrap voor De Nationale Voorleesdagen gegeven met een 'Voorleesontbijt', voorgelezen worden mét een gratis ontbijt erbij. Lees meer over de activiteiten van de bibliotheek ter gelegenheid van De Nationale Voorleesdagen in ons artikel: Veel activiteiten bij bibliotheek tijdens Nationale Voorleesdagen, er is ook een workshop over 'meertalig opvoeden'

Lees ook: Alle kinderen in groep 4 van de basisscholen in Schiedam krijgen het boekje
Speciale uitgave 'Gouden Boekje' door Stedelijk Museum Schiedam

 

27-01-2023