Er is ook een workshop over 'meertalig opvoeden'

Veel activiteiten bij bibliotheek tijdens Nationale Voorleesdagen

Veel activiteiten bij bibliotheek tijdens Nationale Voorleesdagen

SCHIEDAM - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari houdt de Bibliotheek Schiedam allerlei leuke activiteiten rondom leesplezier.

"Als je vandaag een prentenboek in huis haalt, kun je vanavond al een heerlijk voorleesmoment beleven met je kleintje. Voorlezen is heerlijk om te doen en zo gezellig! Maak er een dagelijks ritueel van; even tijd en aandacht voor elkaar. Maar... het is ook goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters", schrijft de bibliotheek bij de aankondiging van de activiteiten die tijdens de Nationale Voorleesdagen worden gehouden. "Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Zo leren ze vooral nieuwe woorden. In boeken en verhalen kun je reizen naar alle hoeken van de wereld. Je kunt nieuwe dingen ontdekken en avonturen beleven. En een voorleesmoment zorgt voor een band tussen jou en je (klein)kind."

Voorleesontbijt
De Bibliotheek Schiedam start de Nationale Voorleesdagen aanstaande woensdag 25 januari, van 09.30 tot 10.30 uur, met een Voorleesontbijt. Er wordt voorgelezen uit het Prentenboek van het jaar Maximiliaan Modderman geeft een feestje. En Césant serveert die ochtend een gratis ontbijt, zodat het een gezellig voorleesfeestje wordt.

Sprookjespiano 
Tijdens de Nationale Voorleesdagen geven de dames van de Sprookjespiano twee voorstellingen over een clowntje dat zijn melodie kwijt is in de Korenbeurs. Op 28 januari 2023, van 15.00 tot 15.30 uur. Deze activiteit vindt ook plaats van 15.30 uur tot 16.00 uur, maar dit tijdslot is inmiddels volgeboekt.

Peuterdans
Danser en docent Erik van Duijvenbode begeleidt twee keer een les peuterdans voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. De les is geïnspireerd op Kom we gaan een boek lezen van Susanne Strasser; één van de 10 prentenboeken van het jaar. Op 30 januari 2023, van 10:00 tot 11:00 in bibliotheeklocatie De Klinker (deze activiteit in De Klinker is inmiddels volgeboekt), en op 1 februari 2023, van 10:00 tot 11:00 in bibliotheeklocatie Singel 24.  

Voorlezen op zaterdag
Op zaterdag 4 februari wordt er in de Korenbeurs voorgelezen voor de peuters van 15.00 uur tot 16.00 uur. (je kunt hier gewoon bij aanschuiven)

Meertalig opvoeden
Op zaterdag 4 februari om 14.00 uur begint de workshop meertaligheid voor ouders en verzorgers. Tijdens deze informatiebijeenkomst geven professionals en ervaringsdeskundigen toegankelijke tips & tricks over meertalig opvoeden. De nadruk zal liggen op de meerwaarde van meertalig opvoeden en hoe de bibliotheek daarbij kan ondersteunen, met voorlezen als rode draad.

Alle activiteiten zijn gratis. Het verzoek van de bibliotheek is: graag wel van tevoren een plekje reserveren via de website van de bibliotheek: www.debibliotheekschiedam.nl 
(N.B. er zijn op het moment van publicatie 23-1, 11.00 uur reeds activiteiten volgeboekt; zie hiervoor in de tekst boven; voor actuele stand van zaken, zie de betreffende agendapunten op de website van de bibliotheek)

Foto: voorlezen in de Korenbeurs © Jan van der Ploeg voor de Bibliotheek Schiedam 

23-01-2023