Alle kinderen in groep 4 van de basisscholen in Schiedam krijgen het boekje

Speciale uitgave 'Gouden Boekje' door Stedelijk Museum Schiedam

Speciale uitgave 'Gouden Boekje' door Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - De directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, Anne de Haij, heeft vanochtend om kwart voor negen op basisschool het Startblok voorgelezen uit de speciale uitgave van een 'Gouden Boekje' dat in opdracht van het museum speciaal is gemaakt. Het boek heet 'Chloé en de boefjes reizen door de tijd'.

door Jan Willem de Boer (videoreportage) en Jan Schrijver (tekst en foto's)


Vandaag werd het boekje door het museum gelanceerd. Dat deed het museum door Anne de Haij te laten voorlezen voor leerlingen van groep 4 van OBS het Startblok. Het uitgegeven Gouden Boekje heeft een Schiedams historisch verhaal en ook verschillende Schiedamse tekeningen. De uitgave van het boekje ligt in het verlengde van de permanente expositie Panorama Schiedam. Anne de Haij las met groot enthousiasme voor en de kinderen mochten zowel tijdens het voorlezen als erna vragen stellen en opmerkingen maken. En dat deden ze graag. Er staat een tekening in van mensen die in de glasfabriek werken. Eén van de kinderen merkte op: "Daar heeft mijn vader vroeger gewerkt." Alle kinderen kregen het boekje mee naar huis.

"Mag ik mijn eigen naam erin zetten? Er staat voorin 'Dit Gouden Boekje is van' en daaronder is er een stukje wit gelaten." Anne de Haij: "Ja, dat mag. Iedereen mag zijn eigen naam erin zetten, het is helemaal jouw boek." Zij vervolgde: "En ik heb nog een verrassing voor jou en alle kinderen van groep 4. In het museum hebben we Panorama Schiedam, daar zie je meer over de geschiedenis van jouw stad. Je mag gratis op bezoek komen in het museum en als je dit Gouden Boekje naar het museum meeneemt en je ouders, grootouders of verzorgers ook, hebben zij ook gratis toegang. Ik vind het leuk als jullie langs komen." De museumdirecteur werd door de kinderen steevast aangesproken met 'juf'. "Nou dat is een mooi compliment. Het is best pittig om voor een groep voor te lezen. Ik heb alle waardering voor iedereen die in het onderwijs werkt." 

Niet alleen de kinderen in groep 4 van OBS het Startblok krijgen het boekje, maar alle kinderen die in Schiedam in groep 4 van de basisschool zitten. En iedereen mag met het boekje onder zijn of haar arm samen met ouders, grootouders en verzorgers gratis het museum komen bezoeken. 

Panorama Schiedam
Bij de heropening van het Stedelijk Museum Schiedam in 2022 opende ook de historische tentoonstelling Panorama Schiedam. Om de bijzondere verhalen die hier worden verteld door te geven aan alle kinderen van de stad, verschijnt nu een Gouden Boekje dat alle leerlingen uit groep vier de aankomende jaren cadeau krijgen. Auteur Parham Rahimzadeh werd gevraagd om het verhaal te schrijven. Jan Lieffering maakte de illustraties. Het boek Chloé en de boefjes wordt tijdens de nationale voorleesdagen feestelijk gepresenteerd. Op 25 en 27 januari 2023 lezen ook onder meer de burgemeester, een voorleeskampioen en de auteur voor op verschillende Schiedamse basisscholen.

Over Chloé en de boefjes
​Chloé logeert met haar zusje Abbey en hun neefje Louay bij Oma Laleh in Schiedam. Als Chloé bijna in slaap valt, hoort ze een mysterieus gezang. Ze ziet nog net hoe Oma in een blauwe lichtflits verdwijnt, met de twee kleine boefjes achter zich aan. Er zit voor Chloé niets anders op dan achter ze aan te gaan. Dat is het begin van een wonderlijke reis door de tijd. Zal Chloé Oma en de boefjes terug kunnen halen?

​Chloé en de boefjes is verschenen bij uitgeverij Rubinstein. Het boek is vanaf 25 januari voor € 9,99 verkrijgbaar in de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam en bij een aantal lokale boekhandels. Daarnaast wordt het boek dankzij Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds Historische Publicaties Schiedam en Stichting Opbouw Schiedam dit jaar en ook de komende drie jaren gratis cadeau gedaan aan alle leerlingen van groepen vier van Schiedamse basisscholen. Ook wordt het boek gratis verspreid via een aantal belangrijke partners van het Mijn Schiedam programma van het museum.

​Over de auteur en de illustrator
​Schrijver Parham Rahimzadeh is bekend van het boek Arab (2021). Hij werd geboren in Iran en groeide op in Schiedam en Rotterdam. 'Hij was baby-asielzoeker, straatschoffie, ondernemer, student en fiscalist, maar met Arab ontpopte hij zich tot de meesterlijke verteller van verhalen die hij altijd al wilde zijn' (Uitgeverij Prometheus).
​Jan Lieffering is illustrator van kinderboeken en schoolboeken. Hij is onder meer bekend van zijn illustraties voor de Gouden Boekjes met Efteling-sprookjes.

DSC04576

25-01-2023