Sau Spirits, Moluks gedistilleerd, uit Schiedam

Sau Spirits, Moluks gedistilleerd, uit Schiedam

SCHIEDAM - Op het IDDF maken we kennis met een betrekkelijk nieuwe Schiedamse distillateur: Sau Spirits, Moluks gedistilleerd, uit Schiedam.

door Louise Melchers (foto door Jan Schrijver)

In 2015 ging de familie Voets op vakantie naar familie in de Molukken. Daar dronken zij de zogenaamde ‘sopi’, een Molukse borrel. Dat is een borrel waaraan kruiden toegevoegd zijn. Francine: “Dat kunnen wij ook, dacht ik, en thuisgekomen gingen we met het hele gezin, vader, moeder en twee zoons, aan het experimenteren.” In 2018 begon de familie met de voorbereiding voor het distilleren van de drank en tijdens corona, in 2020, werd ‘Sau’ op de markt gebracht.

“Sau is een afkorting van Saudara, Moluks voor broers, familie,” aldus Francine. “Het is een Nederlandse jonge jenever met authentieke Molukse kruiden en specerijen. Inmiddels is de drank al in meer dan 40 slijterijen in Nederland te koop, waarvan twee in Schiedam (Van Dijk in Schiedam Noord en De Beurs van Schiedam in Nieuwland).

Voor wie alvast een voorproefje wil, Sau is tijdens het IDDF te vinden in één van de hallen in de Glasfabriek Schiedam. Voor deze gelegenheid is er een premix gemaakt, die op fust is. Op basis van de premix wordt in de stand van Sau een cocktail bereid. Op het festival mag niet gemixt worden met gedistilleerd. De flessen gedistilleerd worden wel geshowd in de stand, maar blijven dicht.

Binnenkort zijn er in het Jenevermuseum drie lezingmiddagen met als thema 'Nederlands-Indië en Indonesië'. Op deze lezingmiddagen zijn er proeverijen. Op een van deze middagen is Sau één van de distillateurs die in de proeverij zijn opgenomen. 

Lees ook:
Hoofdstoker laat op het IDDF het distillatieproces zien

Een (foto)impressie:
IDDF in Concert komt goed uit de startblokken

Foto: Louise Melchers in gesprek met zoon Neville en moeder Francine Voets van Sau

04-06-2022