In stand van Nationaal Jenevermuseum

Hoofdstoker laat op het IDDF het distillatieproces zien

Hoofdstoker laat op het IDDF het distillatieproces zien

SCHIEDAM - Op het IDDF, voluit het International Dutch Distillers Festival, is het Rutger Vismans die de bezoekers op de stand van het Nationaal Jenevermuseum laat zien hoe distilleren werkt. Dankzij een glazen distillatiekolom kun je het pruttelende proces volgen.

door Jan Schrijver

Rutger Vismans is als hoofdstoker in dienst van het Nationaal Jenevermuseum. Onder zijn leiding wordt in de branderij van het museum -  De Gekroonde Brandersketel - volgens recept uit 1700 de 'Old Schiedam moutwijnjenever' gestookt. "In de werkende branderij kun je zien en ruiken hoe we volgens de ‘Oud-Hollandsche’ methode jenever stoken", zo is te lezen op de website van het museum. 

Ter gelegenheid van het IDDF laat Vismans op de stand van het museum zien hoe je met alcohol en koffiebonen als basis tot een distillaat komt. De koffiebonen trekken op alcohol. Je ziet door het glas heen de op alcohol staande koffiebonen. Het pruttelt. Eindresultaat is echter geen koffie die uit een filter de pot in stroomt, maar een doorzichtige vloeistof die uit de glazen distillatiekolom druppelt en in kleine laboratoriumglaasjes door Vismans wordt opgevangen. De glaasjes worden genummerd en weggezet. "Je ziet dus dat een distillaat kleurloos is, maar het mooie is dan om de geïnteresseerden te laten ruiken en proeven. Het is weliswaar kleurloos, maar het is toch koffie die je ruikt en proeft. Afhankelijk van wanneer de druppels in een glaasje gingen, is de smaak anders", zegt Vismans.

Met een pipet doet de stoker een druppel op mijn rechterhand. Ik ruik koffie en ik proef koffie, naar mijn idee een sterke filterkoffie. "Ik zal je het verschil laten proeven."  Ik krijg op mijn linkerhand een druppel van het distillaat. "Mmm, mokka..." Vismans, die als stoker professioneel over wat je noemt 'een neus' beschikt, knikt bevestigend. Hij stelt er zichtbaar genoegen in een leek op weg te helpen in de wereld van het gedistilleerd. 

Je vindt de stand van het Jenevermuseum in de - van buiten en van binnen dankzij de expositie Glashard van het Stedelijk Museum Schiedam - met graffiti gesierde hal. 

Op de stand van het Jenevermuseum kun je overigens ook terecht voor een cocktail op basis van een premix met 'Old Schiedam moutwijnjenever', getiteld de 'Boilerman'. 

Lees ook ons artikel van gisteravond 23.30 uur:
IDDF in Concert komt goed uit de startblokken; een (foto)impressie

rutd

04-06-2022