'Als er geen bijen meer zijn, is dat het einde van het leven op de aarde'

Natuurcafé 'Help de bijen'

Natuurcafé 'Help de bijen'

SCHIEDAM - Natuurlijk Waterweg Noord houdt op zaterdag 6 augustus aanstaande van 10:00 - 12:00 uur een Natuurcafé. Anna Kreffer vertelt hoe je in je tuin en balkon de wilde bijen kunt helpen. Ook zijn er mogelijkheden om een eigen bijenhotel te maken.

hommel1klein (2)

Belangstellenden uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn welkom om naar het Natuurcafé te komen, dat plaatsvindt in natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3 in Schiedam. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Dit alles onder het genot van een kopje thee of koffie. Als gastvrouw treedt Joke Smeenk op.

"De bijen hebben het ontzettend moeilijk. Te weinig bloemen, geen voorplantingsplekken, te veel bestrijdingsmiddelen. De rol van wilde bijen is haast niet te overschatten, denk daarbij aan bestuiving van bloemen, voedsel voor bijvoorbeeld vogels, indicator van milieuomstandigheden. Einstein heeft gezegd: als er geen bijen meer zijn is dat het einde van het leven op de aarde", zo meldt organisator Natuurlijk Waterweg Noord in de aankondiging van de bijeenkomst.

Er zijn in Nederland circa 350 soorten bijen. In het werkgebied van Natuurlijk Waterweg Noord zijn er tot op heden 136 soorten waargenomen. Enkele soorten zijn gewone maskerbij, gewone geurgroefbij, grote bloedbij, grote klokjesbij, gewone behangersbij, tuinhommel, boomhommel, steenhommel en honingbij.

bij1klein

Over Natuurlijk Waterweg Noord (KNNV)
Natuurlijk Waterweg staat voor samenleven met de natuur. Het is een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, natuureducatie en natuurbescherming in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat gaat via werkgroepen, excursies, inventarisaties, cursussen, lezingen, adviezen en vertegenwoordigingen. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) waartoe circa vijftig afdelingen in Nederland behoren.

Vanaf 1988 is de vereniging gevestigd in natuurcentrum De Boshoek in Schiedam. Per gemeente is er een contactpersoon waar je vragen kunt stellen.

Natuurlijk Waterweg Noord is ook een werkgroep van Floron en een actieve werkgroep bij Sovon.

Eerdere artikelen over bijen:
‘Hoe meer mensen beseffen hoe belangrijk bijen zijn in ons bestaan, hoe beter’

Bijenvriendelijk bloemenperk ingezaaid langs Zwaluwlaan

Opening nieuwe bijenstal op De Groene Raat

Over de natuur, lees ook de columns van Ad Bakker, zoals:
Ook deze vlinders kun je tegenkomen in Schiedam

De zwarte wegmier die wil je niet in huis hebben

Foto's: een honingbij, een aardhommel en een blinde bij (foto's door Louise Melchers)

20-07-2022