Ook deze vlinders kun je tegenkomen in Schiedam

Ook deze vlinders kun je tegenkomen in Schiedam

SCHIEDAM - In deze tijden zoemt het in bloemenperken in parken en in bloemenrijke tuinen van de insecten. Daarbij zijn vlinders insecten die in het oog springen. Er zijn wereldwijd ongeveer 160.000 soorten vlinders beschreven, in ons land ruim 2.200. Ad Bakker maakte in Schiedam foto's van niet zo bekende vlinders in Nederland.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Op de eerste foto (de foto boven het artikel) is de hagendoornvlinder te zien. Deze wordt ook wel de citroenvlinder van de nacht genoemd. Het is werkelijk een prachtige nachtvlinder uit de spanner-familie, die opvalt door zijn opvallende citroengele kleur. De rups zit op verschillende bomen en struiken zoals de hagendoorn ook wel de meidoorn genoemd, de lijsterbes, sleedoorn, kamperfoelie en de hazelaar. Bij gevaar kan de rups zich oprichten zodat het net lijkt of het een takje is. De vlinder rust overdag en begint in de schemer actief te worden. Het zijn eenlingen en ze zijn te zien vanaf april tot en met juli.

vl2
Buxusmot

Op foto 2 is de Buxusmot te bewonderen. Ondanks dat het een heel mooie vlinder is, willen de mensen met een buxus in de tuin deze vlinder liever niet zien. De rupsen vernielen heel de buxus als je niet ingrijpt. De buxusmot hoort ook niet thuis in Nederland. Deze is waarschijnlijk als verstekeling uit Azië ons land binnengekomen op de geïmporteerde buxusplanten. De vlinder leeft maar een dag of 7 à 8, maar in die tijd zet hij wel veel eitjes af die als ze uitkomen tot grote overlast lijden. En tot overmaat van ramp planten ze zich ook nog meerdere malen per jaar voort. En voor je het weet is de buxus helemaal kaal gevreten..

vl3
Brandnetelmot

Op foto 3 staat de bonte brandnetelmot die ook weer heel mooi is om te zien. Zijn naam geeft het al aan dat hij veel op brandnetels wordt waargenomen. Deze nachtvlinder die ook vaak overdag actief is, is maar kort te bewonderen: in de maanden juni en juli. Deze mooie vlinder is moeilijk te fotograferen omdat hij zich meestal onder de bladeren verstopt voor roofdieren. Daarom zie je ze pas als ze verstoord worden als je bijvoorbeeld te dicht langs de plant loopt waar hij zich verstopt heeft. Dan fladderen ze kortstondig op om zich weer snel elders onder de bladeren te verstoppen.  

 

vl4
Muntvlindertje 

Op foto 4 is het kleine muntvlindertje te zien dat overdag actief is.  Ze eten net als de andere vlinders de nectar uit de bloemen. De eitjes worden op de diverse muntsoorten afgezet. Maar ook op de veldsalie, citroenmelisse en wilde marjolein worden de eitjes afgezet. Er zijn twee generaties per jaar en ze zijn vanaf april tot en met eind september te zien vooral in de kruidentuinen.

 

vl5
Appeltakvlinder 

Op foto 5 is de appeltakvlinder te zien die ook weer heel mooi is. Deze soort is een echte nachtvlinder en is dan ook niet op de dag actief. Hierdoor is hij zeer moeilijk te vinden. Ik geluk gehad om hem te kunnen fotograferen. De rups eet graag de bladeren van de berk, meidoorn en de eik. De rups overwintert onder of op de bast van één van deze bomen en eet dan de zachte bast. In april verpopt hij zich om pas in augustus uit te vliegen. Ook deze soort heeft weer twee generaties waarvan de tweede generatie pas in augustus geleverd wordt waarbij de cyclus opnieuw begint. 

 

vl6
Groene blokspanner

Op de laatste foto is de goed gecamoufleerde groene blokspanner te bewonderen. Omdat hij zo goed gecamoufleerd is, is hij zeer moeilijk te vinden. Doorgaans is dit dan ook een gelukje als je hem ziet. Deze vlinder is meestal te vinden op de klimop, liguster en hulst. Zit hij op de stam van de plant - zoals op de foto - dan zie je hem bijna niet. Ook deze vlinder heeft twee generaties per jaar. Ze zijn te zien vanaf april tot en met oktober.

Dit is, vind ik, een aantal heel mooie Nederlandse vlinders. Het zijn vlinders die weliswaar niet zeldzaam zijn, maar die je niet vaak ziet en waarover nog heel veel niet bekend is.


Hier lees je de vorige column van Ad Bakker:
De zwarte wegmier die wil je niet in huis hebben

Lees ook:
Lezing bij Stichting Schaapskudde Vockestaert. Welke planten en dieren zullen zich hier thuis gaan voelen?

 

10-07-2022