Kasteel van Zuydt sluit halverwege oktober zijn poorten

Kasteel van Zuydt sluit halverwege oktober zijn poorten

SCHIEDAM - Kasteel van Zuydt gaat halverwege volgende maand de poorten sluiten. Ronald Koorengevel (60) heeft een koper gevonden voor zijn winkel aan de Groenelaan 95b in Schiedam Zuid. Hij was eerst vijf jaar winkelier in de Leliestraat met 'Van Kooren Brood en Banket'. Daarna 'stak hij de straat over' en begon hij met Kasteel van Zuydt, welke winkel nu bijna zes jaar bestaat. Hieronder legt hij ons desgevraagd uit waarom hij stopt en beschrijft hij hoogtepunten, maar ook dieptepunten in zijn bestaan als winkelier in onder meer brood en delicatessen.

"De kasteeldeuren sluiten…..
 
De beslissing is al een jaar geleden gevallen, om afscheid van mijn winkel te nemen.
Naarmate je ouder wordt komen er wat lichamelijke ongemakjes, je moet af en toe eens naar het ziekenhuis toe. Zaken waar je ‘bij’ een arbeidsbetrekking niet bij stil staat, maar als kleine zelfstandige een enorme impact heeft. De winkel moet dan dicht, dus geen inkomen. Nog simpeler de tandarts. Allemaal vanzelfsprekende zaken….. Ik heb zelfs een aantal begrafenissen ‘moeten’ laten schieten, van mensen die mij zeer aan het hart staan.
Het lijkt zo geweldig ‘zelfstandige’ maar dit is echt de keerzijde als kleine zelfstandige

Ons kasteel blijft open tot halverwege oktober. Ben niet in 1x weg, dus tot die tijd kan je nog terecht voor een hightea, stukje brood of kilootje kaas. Wel zijn wij nu al inventaris aan het opruimen, dus ben je op zoek naar een harnas of ben je geïnteresseerd in die mooie lange tafel? Kom langs!
 
Hoogte- en dieptepunten…. De hoogtepunten zijn voor mij de keren dat ik de landelijke media haalde, met de hoed van Waylon, Jenagu Macroon, Aksie Keukenkassie en als laatste de omzwervingen van Flap het gevonden konijn. Deze acties kan je niet vooraf plannen, die komen in een vlaag van verstandsverbijstering op, en dan gaat het balletje rollen en voor je het weet sta je voor de camera’s van Goedemorgen Nederland
 
De dieptepunten, als je dat een dieptepunt kan noemen is het gebrek aan samenwerking en gunfactor onderling op de Groenelaan met de ondernemers. Met elkaar kan je een vuist maken richting gemeente, consumentenacties enz. Het is nu vechten om te overleven. Mijn omzet in brood is behoorlijk gedaald sinds de graanprijzen zijn gestegen, maar kijk eens naar het aantal verkooppunten van brood op de Groenelaan, zelfs de slager is brood gaan verkopen. Dat was 20 jaar geleden toch ondenkbaar. Ik heb mij als delicatessenkasteel staande kunnen houden door me te gaan richten op de bovenkant van de markt. Ja dan wordt je voor een hoop consumenten te duur, maar ik verkoop alleen topkwaliteit.
 
En nu achter de geraniums? Nee zeker niet. Ik heb geen baantje achter de hand hahaha. Ik ga eerst eens langer dan 3 weken achter elkaar vrij zijn, want ook die luxe heb ik ook al jaren niet gehad. Even lekker relaxen met mijn lieve vrouw Esther, daar kijk ik enorm naar uit.
En daarna ga ik zoek naar een leuke baan, dus mochten jullie iets hebben, ik kom graag op gesprek hahahaha
 
Wat ga ik missen…. dat zijn toch de klanten….. Ans, Sjaak, Adrie, Petra, Brigitte, Gerard, Bruidspaar Vos, Monique, Winny, Joyce…. dit zijn bijna vrienden en vriendinnen. met wie ik al bijna 11 jaar lief en leed deel…. En excuses als ik er een paar vergeet. Die ga ik zeker missen, dankzij hun trouwheid heb ik kunnen zijn wie ik ben, heb ik kunnen leven zoals ik nu leef.
Naar hen maak ik een diepe buiging en zeg ik dankjewel, bedankt voor de klandizie en vooral gezelligheid!

Ronald Koorengevel"

Lees ook:
Broodprijs rijst de pan uit; WNL-televisieprogramma besteedt er aandacht aan
Winkelier Ronald Koorengevel te zien in Goedemorgen Nederland

'Zet jij Flap op de foto om een hightea voor 4 te winnen?'

Koorengevel bakt ze weer bruin: de Medaillekoeken

Verkoop van 'mondkoekjes' om zorgpersoneel een hart onder de riem te steken

'Douze points' voor Schiedamse songfestival kokosmakronen

Foto: Ronald Koorengevel achter zijn toonbank (foto door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online)

12-09-2023