Jenever- én ginmerk Zwart Nazareth morgen op tv in Binnenstebuiten

Jeneverfestival telt liefst 1865 bezoekers

Jeneverfestival telt liefst 1865 bezoekers

SCHIEDAM - Het Jenevermuseum, de organisator van het Jeneverfestival, kijkt tevreden terug op het festival waar 29 distillateurs zich presenteerden en dat in totaal 1865 betalende bezoekers telde. Opmerkelijk is dat er onder de bezoekers meer jongeren waren dan in vorige edities, zo concludeert de organisatie. 

foto's door Rob van der Stel en Louise Melchers

De 1865 bezoekers waren verdeeld over 827 op de zaterdag en 631 op de zondag, plus de 407 die de feestelijke middag/avond in de Havenkerk bezochten op de vrijdag voorafgaand aan de twee festivaldagen. Er waren 8 workshops en die konden zich in het totaal verheugen in 148 deelnemers. "59 vrijwilligers en medewerkers hebben dit festival tot een succes gemaakt", aldus het Jenevermuseum dat een aantal wapenfeiten van de standhouders op een rij heeft gezet. Die feiten lees je hieronder.

Stokerij Twentse Ketels 
Stokerij Twentse Ketels uit Haaksbergen nam voor het eerst deel aan het Jeneverfestival. Op het Jeneverfestival kon, naast genoemde dranken, als primeur, ook de eerste batch van de Twentse Ketels Gelagerde Korenwijn worden geproefd. Hiervan werden slechts 164 flessen gebotteld. Dit distillaat is 12 maanden op een refill Spaans rodewijnvat gelagerd geweest. 

Rynbende
Op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vond zaterdag 25 maart om 13.00 uur de presentatie plaats van ‘The Mayor of Exploration’. Met deze jenever is de firma Rynbende na bijna veertig jaar afwezigheid weer terug op de markt van gedistilleerd. Lees ook: Geboren en getogen Schiedammer Sjaak Pappe maakt comeback in Schiedam met Rynbende

The Holy Spiritus 
The Holy Spiritus heeft sinds januari collega Sliertemie overgenomen (Kruidenlikeur, 4-jaargetijden wijn, rode en witte sangria), daarnaast zijn de producten ook verder uitgebreid met Amorogeus, Bosgeus, Aesir (mede met moerbei en bosvruchten), Gin de Werfmeester (samenwerking met brouwerij de Werf uit Enkhuizen), Bambam en Vitogo Gin

Six Dogs Distillery
Six Dogs Distillery (Worcester, 6853, Zuid-Afrika), naar eigen zeggen producenten van het best verkopende assortiment premium gins in Zuid-Afrika, maakte zijn debuut op het festival. Het assortiment - dat bestaat uit Six Dogs Karoo gin, Six Dogs Blue gin, Six Dogs Pinotage gin en Six Dogs Honey Lime gin - bevat alleen 100% natuurlijke ingrediënten, die allemaal worden geteeld op de boerderij waar de distilleerderij is gevestigd of die worden geoogst in de omgeving. Six Dogs heeft zijn eerste batch gin gemaakt in een schuur, die normaal gesproken wordt gebruikt om de zes honden van de distiller te huisvesten, en is nu verkrijgbaar in meer dan 30 landen. 

Stokerij Klopman 
Per april 2022 heeft de stokerij een stooklocatie gevonden in de kelder van gebouw 3 van de Van Nellefabriek in Rotterdam. Sinds die datum worden daar zijn gins (Duivelskral, Doornroosje, Janneman en Spaanse Furie) gestookt en gelagerd.Tijdens het Jeneverfestival presenteerde Stokerij Klopman zijn eerste in Rotterdam ontwikkelde gin. De naam van die gin is Schiewater Dutch Dry Gin en een foto van de Van Nellefabriek prijkt op het Rotterdam groene label.

klopman
Organisator Marco Spruit Bleeker (links) in gesprek met standhouder van Stokerij Klopman

Zwart Nazareth
Bij Zwart Nazareth uit Vlaardingen kon je zijn nieuwe Dutch Gin proeven. Mét een beetje moutwijn, wat zorgt voor een zachte smaak. En citrus en roos, wat deze gin heel verfrissend en floraal maakt. Distilleerderij Gebroeders Kramers bestaat trouwens al sinds 1776 - vroeger gevestigd in Schiedam - en is daarmee een van de oudste deelnemers aan het jeneverfestival. Naast hun Dutch Gin kon je op hun stand ook een zuivere Oude Graanjenever en een Korenwijn proeven. Morgen (31 maart) zijn de heroprichters Jeroen en Peter Kramers te zien op televisie in Binnenstebuiten, dat om 19.00 uur begint op NPO 2.  Tv-kok Ramon Brugman maakt dan een cocktail met de Oude Graanjenever van het merk. 

peter
Peter Kramers (rechts) met zijn zoon Koen (foto door Louise Melchers, overige foto's in dit artikel door Rob van der Stel)

Kegel
Verstopt in het Veluwse dorpje Stroe staat een oude zaadeest. Op deze historische plek verzamelde Staatsbosbeheer jarenlang dennenappels. Deze dennenappels (kegels) gingen de kegelschuren in om gedroogd te worden. De kegels sprongen open en met het vrijgekomen zaad werden bossen aangeplant. Dit proces heet eesten, en was nodig, want er was bos nodig. We spreken over begin 1900. In verschillende delen van Nederland, met name op de Veluwe en in de duinstreek, werd stuifzand een gevaar voor de omgeving en kustverdediging. Er moest rap bos aangeplant worden. Er waren zaden nodig. Decennialang draaide de zaadeest op volle toeren. De gedroogde zaden waren van hoge kwaliteit, en gingen de hele wereld over. In de jaren ’70 sloot de Rijkszaadeest zijn deuren. Jarenlang kwam er niemand meer. De deuren zijn weer geopend, het licht valt weer naar binnen. Het ambacht wordt nieuw leven ingeblazen. Dennenappels liggen weer te drogen, het zaad wordt opgevangen, bossen worden weer aangeplant. Want, hoewel om andere redenen, zijn nieuwe bossen vandaag de dag hard nodig. En die overgebleven kegel dan? Die vindt zijn bestemming in de fles van de zuivere gin 'Kegel'. Een lokale drank gebaseerd op de elementen van de Veluwse natuur. Op hout gestookt, ter plekke in de Rijkszaadeest. 

Rafel Jenever
Dé Nieuwe Oude Jenever van 2023. Niet één maar twee keer Rafel Jenever. Ervaar fris, zomers en transparant. Of zilt, diep en zwart. Allebei diepgang en spanning.

proost

Zie ook onze eerdere artikelen:
Totaalbeleving, van kapelaan Kerklaan tot 'dames van de blauwe knoop'
Er werd tot 's avonds laat druk geproefd op het Jeneverfestival

Gokken in de kerk?
Vanavond 'The Roaring Twenties’ met livemuziek in de Havenkerk

Zo ziet de bordesscene in jeneverstad Schiedam eruit

Schiedam heeft nu zijn nieuwe 'jeneverlied'

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

30-03-2023