Galerie Melcherszaal was gedurende 2 uur open

Handhaving stopt ludieke protest-opening Jenevermuseum

Handhaving stopt ludieke protest-opening Jenevermuseum

SCHIEDAM - Vanmorgen om kwart voor twaalf kwamen twee boa's van de gemeente Schiedam binnen bij het Jenevermuseum vanwege de opening van een expositiezaal. Onder toeziend oog van diverse media, werd afgesproken met het museum dat het om 13.00 uur de deuren van de expositieruimte weer zou sluiten. Hieronder kun je de reportage zien door Jan Willem de Boer van JW TV.

Lees ook ons eerdere artikel:
Directeur Jenevermuseum: "Sluiting is niet meer uit te leggen."

Update 14.30
Na publicatie van dit artikel kwam op de redactie een statement van de gemeente Schiedam binnen. Dat willen we de lezer niet onthouden. Je kunt het statement hieronder integraal lezen.

"Protestactie Jenevermuseum in goed overleg beëindigd"

"De ludieke protestactie van het Jenevermuseum om aandacht te vragen voor het uitblijven van versoepelingen voor de culturele sector is vanmiddag stopgezet. De gemeente Schiedam zag zich genoodzaakt de coronaregels te handhaven, ondanks het begrip voor deze actie. Rond 11:45 uur is verzocht de actie om 13:00 uur te beëindigen en dat is vervolgens gebeurd.

In verschillende gemeenten in Nederland wordt vandaag door de culturele sector gedemonstreerd tegen het uitblijven van versoepelingen voor die branche. Het Jenevermuseum deed daar ook aan mee. De gemeente was hiervan op de hoogte.

Hoewel de gemeente Schiedam begrip heeft voor de noodkreet van de culturele sector is besloten de ludieke actie van het Jenevermuseum te beëindigen. Dit is gebeurd in goed overleg.

Burgemeester Cor Lamers: “Net als veel andere gemeenten in Nederland zien we ons genoodzaakt om de huidige coronaregels te handhaven. Dat betekent dat een culturele instelling niet onder het mom van bijvoorbeeld het zijn van een galerie (wat bij het Jenevermuseum de actie was) klanten of bezoekers mag ontvangen. De versoepelingen die afgelopen vrijdag door het nieuwe kabinet zijn afgekondigd laten daartoe geen ruimte. Hoe vervelend ook.”

Het protest van de culturele sector staat niet op zichzelf. Afgelopen zaterdag protesteerden verschillende horecaondernemers in Schiedam tegen het uitblijven van versoepelingen. Vier cafés openden toen hun deuren. Ook die actie is in goed overleg met de gemeente Schiedam voortijdig gestaakt."

Eerder artikel over sluiting café's
Onder deze link lees je ons eerdere artikel over de sluiting door de gemeente van vier café's die zaterdag waren opengegaan.

19-01-2022