Vogelkijkwand aan de Poldervaart wordt vervangen

Eind februari wordt nieuwe duurzame vogelkijkwand geplaatst

Eind februari wordt nieuwe duurzame vogelkijkwand geplaatst

SCHIEDAM - Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft middels een projectgroep het voortouw genomen om een nieuwe vogelkijkwand te realiseren. Eind februari wordt bij de Poldervaart in Schiedam een nieuwe en duurzame vogelkijkwand geplaatst.

De vogelkijkwand bij de Poldervaart in Schiedam is in 2018 op initiatief van Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) gebouwd om verstoring van de nestelende ijsvogels te voorkomen. Belangstellenden stonden regelmatig volledig in het zicht van de ijsvogels pal aan de waterkant. Dit gaf veel verstoring. Na de bouw van de wilgentenen kijkwand door leden van de Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft de ijsvogel de afgelopen jaren ongestoord kunnen broeden. In 2022 zijn zelfs drie legsels grootgebracht.

Inmiddels is de wilgentenen kijkwand in zeer slechte staat, ondanks een eerdere renovatie. De kijkgaten zijn vergroot, takken verwijderd en weggerot. Met een zaag zijn zelfs takken verwijderd. Om te voorkomen dat de ijsvogels in het nieuwe seizoen in 2023 niet meer tot broeden komen, is plaatsing van een nieuwe toekomstbestendige vogelkijkwand noodzakelijk. Een nieuwe kijkwand is niet alleen goed voor de ijsvogels maar ook voor belangstellende vogelaars, fotografen en passanten. In de regio is het echt een trekpleister geworden.

Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV) heeft middels een projectgroep het voortouw genomen om een nieuwe vogelkijkwand te realiseren. Vogelbescherming heeft subsidie toegekend. Eind februari wordt de nieuwe en duurzame vogelkijkwand geplaatst. Vooral de ijsvogels zullen naar ons idee profijt hebben van deze vogelkijkwand.

Wat is en doet Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)?
Natuurlijk Waterweg staat voor samenleven met de natuur. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstidie, natuureducatie en natuurbescherming in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat gaat via werkgroepen, excursies, inventarisaties, cursussen, lezingen, adviezen en vertegenwoordigingen. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

Vanaf 1988 is de vereniging gevestigd in natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, 3121 CL Schiedam. Per gemeente is er een contactpersoon waar vragen gesteld kunnen worden.

Natuurlijk Waterweg Noord is lid van FLORON en is een actieve werkgroep bij Sovon.

Tekst: door Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)
Foto: de ijsvogelwand, foto collectie Natuurlijk Waterweg-Noord (KNNV)
(infotorial)

Lees over dit onderwerp ook het eerdere artikel: Verdwijnt de ijsvogelwand langs de Poldervaart?

Lees over natuur in de regio ook ons artikel van gisteren: Help de natuur in de Zuidbuurt

21-01-2023