Lintjes thuisbezorgd bij twee Ridders en acht Leden in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester brengt tien Schiedammers een koninklijke onderscheiding

Burgemeester brengt tien Schiedammers een koninklijke onderscheiding

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers gaat dit jaar langs bij de tien Schiedammers die dit jaar een koninklijke onderscheiding krijgen.

Op maandag 26 april, dinsdag 27 april (Koningsdag) en vrijdag 30 april brengt hij aan 10 personen een bezoek en zal hij de versierselen aan de gedecoreerden uitreiken. Acht van hen worden onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Twee personen worden onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronamaatregelen is een ceremonie met alle gedecoreerden samen dit jaar niet mogelijk. Later dit jaar hoopt de gemeente nog een feestelijke bijeenkomst te organiseren voor de gedecoreerden. Hieronder lees je waarom de autoriteiten vinden dat de desbetreffende Schiedammers de koninklijke onderscheiding verdienen. 

Hassan Aissati (uitreiking op dinsdag)
Aissati was vrijwilliger bij de Werkgroep Azhar. Dat is een (informele) werkgroep die activiteiten heeft gerealiseerd in het kader van acceptatie en integratie. De werkgroep is in 2007 opgegaan in de Stichting Azhar, maar was al 12 jaar een begrip voor vele Schiedammers en organisaties in Schiedam. De stichting (en daarmee eerder de werkgroep) wil Marokkaanse kunst en cultuur promoten en een brugfunctie vervullen tussen de diverse bevolkingsgroepen in Schiedam.

Ook is Aissati oprichter en was hij voorzitter van Stichting Multicultureel Schiedam (SMS). SMS is een stichting die bestaat uit verschillende migranten-zelforganisaties/ vertegenwoordigers uit Schiedam. Zij richten zich op alle Schiedammers met extra aandacht voor de kwetsbare inwoners. De activiteiten van SMS richten zich vooral op het verbeteren van de leefbaarheid en het versterken van de contacten tussen de Schiedammers. Zijn inzet is al ruim 30 jaar erg groot. In de wijk Nieuwland is Aissati de onbetwiste steunpilaar en een voorbeeld voor velen.

Hassan Aissati wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tom Bruin (maandag)
Tom Bruin is vooral bekend als weerman bij de lokale omroep SCHIE. Al vanaf 1988 (toen de omroep nog Radio Schiedam heette) verzorgt hij daar het weerbericht. Dat doet hij op verschillende dagen. Hij doet onderzoek en stelt zelf de weersverwachting op, iets wat hij met veel passie doet. Zijn stem, en inmiddels ook zijn gezicht, zijn dan ook een bekende verschijning. De omroep kan altijd een beroep om hem doen. In de beginjaren heeft hij ook het weer voor Omroep Vlaardingen verzorgd. Ook is hij weerman bij de Ziekenomroep Schiedam geweest. Daarnaast is hij medeoprichter, secretaris en actief lid van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

Tom Bruin wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dirk van Campenhout (maandag)
Dirk van Campenhout wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hier lees je meer over de benoeming van Dirk van Campenhout:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/dirk-van-campenhout-zet-zich-in-voor-hulpverlening-aan-filipijnse-vrouwen

Zeliha Çimtay - Çimtay (dinsdag)
Zeliha Çimtay is al jarenlang een drijvende kracht achter het Alevitisch Cultuur Centrum Rijnmond (ACCR) van de Alevitische vereniging in Schiedam. Ze is een inspiratie voor de Alevitische gemeenschap. Dankzij de inzet van decoranda heeft het ACCR na 27 jaar een vaste en geschikte plek voor de regio Rijnmond gekregen in Schiedam. Tijdens haar twee jaar durende voorzitterschap (2013-2015) is de huidige locatie van het culturele centrum aangekocht. Çimtay heeft naast haar voorzitterschap diverse andere officiële functies bekleed binnen het ACCR en biedt nog altijd ondersteuning waar nodig en fungeert als klankbord.

Çimtay is daarnaast lid van de regiegroep Nieuwland, de wijk waarin het ACCR is gehuisvest. Vanuit die rol houdt zij zich bezig met het welzijn in de gehele wijk. Tenslotte is decoranda eveneens een gedreven en enthousiast lid van de Raad van Toezicht van Stichting Primo, de overkoepelende onderwijsorganisatie voor openbaar (speciaal) basisonderwijs in Schiedam.

Zeliha Çimtay wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dirk Docter (dinsdag)
Dirk Docter wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hier lees je meer over de benoeming van Dirk Docter:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/oud-ambulancebroeder-dirk-docter-is-bevlogen-geschiedschrijver-over-bezettingsjaren

Yde Dragstra (dinsdag)
Yde Dragstra is een bekend gezicht in het Schiedamse. Bijvoorbeeld als directeur van KomKids, een grote instelling voor de opvang van kinderen in Schiedam. Hij zorgt al vele jaren voor een - ook landelijk - zeer goed aangeschreven kinderopvang. Decorandus is sinds 2001 directeur en onder zijn leiding is het kinderdagverblijf uitgegroeid tot méér dan een opvang. KomKids draagt bij aan een opvang nieuwe stijl: ontwikkelingen worden gevolgd en uitgevoerd. Men kijkt naar de behoeften van ouder en kind.

Zijn zeer intensieve baan hindert decorandus niet om op veel meer vlakken vrijwillig actief te zijn. Een greep daaruit: Dragstra is voorzitter van de stichting KidsBouwdorp. Die stichting zorgt ervoor dat kinderen die niet op vakantie kunnen toch een mooie zomer kunnen hebben. In het 'dorp' kunnen zij met andere kinderen knutselen en bouwen tegen een zeer gering bedrag. Dragstra is ook bestuurder bij de lokale omroep SCHIE. Ook is hij actief bij de Rotary. Daarvan is hij al vele jaren lid. Hij is voorzitter geweest en ook nu vervult hij deze functie weer.

Dragstra draagt op vele fronten en op diverse vlakken bij aan de Schiedamse samenleving, met soms zelfs een landelijke uitstraling aan toe. Zijn inzet is zeer veelzijdig en daarmee niet beperkt tot één doelgroep.

Yde Dragstra wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Marga Huiskens-Glansbeek (vrijdag)
Marga Huiskens wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hier lees je ons artikel over haar benoeming:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/marga-huiskens-is-al-ruim-een-kwart-eeuw-actief-voor-de-wereldwinkel

Wim Meijboom (maandag)
Wim Meijboom wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hier lees je ons artikel over zijn benoeming:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/oud-raadslid-en-oer-ppsc-er-wim-meijboom

André van Riel (maandag)
André van Riel wordt gezien als echte verenigingsman. In 1970 begon hij zijn vrijwilligersloopbaan bij Handbalvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS) in Schiedam. Voor DWS heeft hij verschillende taken verricht waardoor de handbalvereniging een bloeiende, inmiddels meer dan 75 oude vereniging, kon blijven.

Van Riel is erg actief bij de ANBO afdeling Schiedam en later Soos Blauwhuis. De ANBO was en Soos Blauwhuis is nu de grootste ouderensociëteit van Schiedam. Veel leden, veel activiteiten en veel vrijwilligers: ze zijn zeer professioneel georganiseerd.

Soos Blauwhuis kan altijd op hem rekenen en hij weet heel goed anderen te enthousiasmeren. Dat is belangrijk, omdat door initiatieven als Soos Blauwhuis veel ouderen een fijne daginvulling hebben in Schiedam. Daarnaast werd hij in 1980 voorzitter van de VVE van het appartementencomplex waar hij een woning had gekocht.

André van Riel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan de Vuijst (maandag)
Jan de Vuijst is sinds 1994 (vlak na het eerste evenement) als vrijwilliger verbonden aan de Roparun. De Roparun is een in grote delen van Europa bekende estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs, Bremen of Almelo naar Rotterdam. Daarbij leveren mensen in teamverband een sportieve prestatie om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. De Run, die al sinds 1992 wordt georganiseerd, is inmiddels enorm populair en een niet meer weg te denken beleving in de evenementenkalender.

De Vuijst is 'gewoon' als vrijwilliger gestart. Dit groeide al snel uit naar meer uren per week. Na zijn pensioen in 2008 heeft hij zijn activiteiten uitgebreid. Decorandus is op verschillende vlakken actief binnen de stichting. In september 2010 is hij toegetreden tot het bestuur als penningmeester en vanaf januari 2012 als algemeen bestuurslid en projectleider van de startlocatie Parijs. Als penningmeester heeft hij zich naast de financiële huishouding ook ingezet voor het verkrijgen van het CBF keurmerk voor de Roparun. Een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving voor grote landelijke fondsenwervende instellingen en goede doelen. Hij is niet alleen bestuurlijk en op financieel gebied belangrijk voor de Roparun, maar zeker ook op technisch vlak.

De directeur van Ropament B.V. beschouwt hem bijvoorbeeld als onmisbaar. Iets wat binnen zo’n professionele en grote organisatie wel iets zegt.

Gezien zijn langdurige staat van dienst als vrijwilliger, zijn onmisbare inzet en kunde voor een evenement dat Europees en in het bijzonder landelijk erg groot is en hoog staat aangeschreven en dus internationale naam en faam geniet wordt Jan de Vuijst benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto: burgemeester Lamers ging op bezoek bij het echtpaar Vuijst, om Jan de Vuijst de versierselen uit te reiken die horen bij de koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (foto door Yosi de Vormer) 

26-04-2021