90-jarige oud-turnster Truus Woord ontvangt eremedaille

90-jarige oud-turnster Truus Woord ontvangt eremedaille

SCHIEDAM - Vandaag ontving Truus Woord (90) uit handen van wethouder Antoinette Laan (Sport) een medaille die even later door kunstenaar Wim Besselink werd toegevoegd aan de Erecirkel in het Stadskantoor.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

De vitale oud-turnster, die op 11 december haar 90-jarige verjaardag vierde, genoot samen met haar dochter Joke Ritman van dit bijzondere moment en de aandacht die zij ontving van de raadsleden Jaap Pegtel (op de foto zichtbaar met bos bloemen in de hand) en Bertus Feelders. Deze twee raadsleden zijn de initiatiefnemers van dit Erecirkel-project.

Naast de medaille voor Truus Woord werden er nog drie andere Schiedamse sporters geëerd: Abe de Vries (winnaar Elfstedentocht), Jan Willem Nooteboom (motorsport) en Bob Slavenburg (bridge). Van hen is alleen Truus Woord nog in ons midden en ze volgt het turnen nog altijd met grote belangstelling. 

Truus Woord was in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw lid van de gymnastiekvereniging T.H.O.R. en werd onder leiding van de heer Schonk diverse keren clubkampioen. Zij behaalde goede resultaten bij Kringkampioenschappen en een tweede plaats bij de nationale jeugdkampioenschappen. Daardoor mocht zij naar de centrale training en werd vervolgens genomineerd voor de Olympische Spelen in Helsinki in 1952.

In de gymnastiekzaal van de oude Rijks-HBS in Schiedam, die aan de Overschiesestraat stond, trainde ze bijna dagelijks met geïmproviseerde toestellen als brug-ongelijk en evenwichtsbalk. Op zondagen reisde ze naar de centrale training in Utrecht. Naast haar werk als verkoopster in een winkel kon ze in haar schaarse vrije tijd ook thuis oefenen op een door haar vader gefabriceerde evenwichtsbalk.

Helaas kreeg Truus Woord in juni 1952 vlak voor de Spelen te horen dat zij niet in aanmerking kwam voor uitzending.

De nog steeds vitale en goedlachse vrouw kijkt terug op een tijd met veel overwinningen. Op haar 28e trouwde ze en beëindigde ze haar turncarrière. Ze denkt nog vaak terug aan de leuke tijd bij haar gymnastiekvereniging T.H.O.R.

In de Erecirkel was de sport turnen nog niet vertegenwoordigd. Dat is met het opnemen van Truus Woord in de Erecirkel dus goedgemaakt.

De appel is overigens niet ver van de boom gevallen. Haar dochter Joke Ritman speelde al op haar zestiende jaar in het eerste tennisteam van KSVV en reikte tot de top 20 van het Nederlandse damestennis. 

Hier lees je ons artikel van gisteren over dit onderwerp:
Vier Schiedamse sporters toegevoegd aan Erecirkel

Hieronder zie je de reportage die Jan Willem de Boer vandaag maakte:

afbeelding
afbeelding
afbeelding

28-01-2022

bannerracketteam