'Toch maar mooi gemaakt'

Stedelijk Museum Schiedam popt-up bij Kunstwerkt

Stedelijk Museum Schiedam popt-up bij Kunstwerkt

SCHIEDAM - In de pop-up tentoonstelling 'Toch maar mooi gemaakt' laat het Stedelijk Museum Schiedam het publiek kennismaken met zeven Schiedamse kunstenaars. De pop-up presentatie bevat tekeningen, installaties, video en een muurschildering en is van 11 juni tot en met 4 juli 2021 te zien bij de Stichting KunstWerkt in Schiedam. 

Ze kwamen soms tijdelijk naar Schiedam of bleven plakken en willen nooit meer weg of wonen er al hun hele leven of pendelen tussen Schiedam en elders. Ze koesteren zowel de stad als het museum, waar ze soms exposeerden of als kind onder de indruk raakten van Karel Appel. ‘Nu ons museum vanwege renovatie dicht is, maken we dankbaar gebruik van het aanbod voor deze presentatie bij KunstWerkt’, zegt Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Arjen Baas, voorzitter van KunstWerkt: ‘We trekken graag samen op.’ 

Pierre Janssen
De titel van de tentoonstelling verwijst naar een uitspraak van Diet Wiegman. ‘Toen ik op de academie lesgaf, was er een opdracht om eens met nieuwe ogen te kijken naar rommel, dingen die we vanzelfsprekend vinden. Alles is toch maar mooi gemaakt.’ Ook verwijst de titel naar een uitspraak van voormalig museumdirecteur Pierre Janssen. Hij zei: ‘U hoeft niet alles mooi te vinden, maar wordt niet boos en loop niet weg. En als u het niks vindt, dan kan het misschien wel interessant zijn. Iemand heeft het toch maar gemaakt en er een bedoeling mee gehad.’ Toch maar mooi gemaakt bevat werk van Sjef Henderickx, Aldo Hoeben, Frans Huisman, Sarah van der Pols, Tomas Schats, Milan Tilder en Diet Wiegman. Een aantal is deelnemer van de Stichting KunstWerkt die dit jaar haar 30-jarig bestaan viert. Al het werk is tijdens de tentoonstelling te koop, zoals altijd bij KunstWerkt.

Mensen
Opvallend is dat zes van de zeven kunstenaars een mensfiguur of iets menselijks afbeelden, waaronder een schedel en twee handen waarvan de vingertoppen elkaar net aanraken. Aldo Hoeben laat je meekijken tijdens het maakproces; bij hem zie je op video de hand van de kunstenaar. Helemaal abstract werkt hij niet. In veel van zijn tekeningen zitten figuratieve taaltekens, een soort hiërogliefen. Meer over de kunstenaars kun je op de website van het museum lezen.

Algemene informatie
Toch maar mooi gemaakt, pop-up tentoonstelling van het Stedelijk Museum Schiedam bij de Stichting KunstWerkt, in Ruimte in Beweging, Boterstraat 81, 3111 NB Schiedam, van 11 juni t/m 4 juli 2021, vr t/m zo 13.00 - 17.00 uur. Een gratis ticket is te bestellen via deze link of de website van Stichting KunstWerkt.
Met dank aan: Gemeente Schiedam, Stichting KunstWerkt, SDAM.

Hier kun je lezen over een andere pop-up-locatie van het museum:
27-5-2021 - Treed buiten de bubbel van je woonkamer | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/treedt-buiten-de-bubbel-van-je-woonkamer

Hier lees je over een andere activiteit die gerelateerd is aan het jubileum van KunstWerkt:
27-5-2021 - Heel Schiedam bakt... beeldige taarten | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/heel-schiedam-bakt-beeldige-taarten

Foto: Sjef Henderickx, Homo Ludens Saté, 2009, uit de serie Hommage aan, collectie kunstenaar

 

 

29-05-2021

Logo Fonds SV

20210537 Banners Schiedammer Online - 250 X 2083

BANNER VOOR WEBSITE DE SCHIEDAMMER ONLINE

hvsbanner

sms12