Rondje Schiedam op de fiets

In nog geen 12 km zie je sluizen, molens, industrie op poten, veel kunst en misschien wel een zeehond

In nog geen 12 km zie je sluizen, molens, industrie op poten, veel kunst en misschien wel een zeehond

SCHIEDAM - In onze vorige fietstocht ging de route van het Windas naar Delft en terug. Vandaag volgt een nieuwe etappe, met hetzelfde startpunt, maar dan zeg maar zuidwaarts, door de stad Schiedam heen, langs de Nieuwe Maas komend, en uiteindelijk langs de Poldervaart terug. Op de route is een grote variëteit te zien aan kunst, industrieel erfgoed (molens, een oude sluis), hedendaagse industrie (ook op hoge poten) en verrassende natuur. Fiets je de route dan is dat morgen - zondag 16 mei - nog precies zo mogelijk. Daarna gaan veel fietspaden van het Beatrixpark (gedurende zo'n 7 weken) op de schop, maar er zijn omleidingen.

We beginnen in Schiedam-Noord bij het Windas, een buurtschap bij de brug over de Poldervaart, in Schiedam-Noord. We fietsen richting het Beatrixpark en maken de bocht naar rechts de Parkweg op. Deze weg gaat gedeeltelijk door het park, en vervolgens de stad in. We volgen de Parkweg tot aan de Noordvest, waar we links en rechts diverse molens kunnen bewonderen, links zien we molen De Noord en molen De Palmboom en rechts zien we molen De Vrijheid.

We gaan rechtsaf de Noordvest op en gaan aan het eind linksaf de brug over. Bij mooi weer kun je hier altijd een heleboel schildpadden zien zitten. Ze genieten dan van het zonnetje. Over de brug gaan we rechtsaf langs molen de Drie Koornbloemen en steken de weg over naar de Westvest. Dan fietsen we langs de museummolen De Walvisch, waar je in de zomermaanden ook kunt opstappen op de fluisterboot voor een tripje door de Schiedamse wateren (het museum is nog dicht, het vaarseizoen van de fluisterboot is uitgesteld, de molenwinkel is wel open en daar stonden ze vandaag voor in de rij buiten). 

Bij de stoplichten gaan we rechtdoor de Lange Nieuwstraat op langs een van de oudste stadsparken van Nederland, de Plantage, dat nu aan je linker hand ligt. Dit park werd in 1767 aangelegd door stadsarchitect Arij van Bol’es en lag toen aan de rand van Schiedam. In 1826 werd het park opnieuw ingericht onder leiding van tuinarchitect Jan David Zochter, ontwerper van landschapstuinen, maar ook van neoclassicistische gebouwen.

In het park zijn diverse kunstuitingen te zien, van onder meer Jan van Luijn, Michel Snoep, Esther Zitman, Lon Pennock, Frans Huisman en Don Satijn. Ook vind je er de Anne Frank Boom. 

annefrank

We fietsen de Hoofdbrug over en komen dan in de Hoofdstraat. Aan de linkerhand vind je hier de Ketelfactory, waar regelmatig nieuwe tentoonstellingen te vinden zijn. Een stukje verder zien we aan de linkerhand de oude gebouwen van de firma Nolet en de Noletmolen, een moderne molen in een oud jasje.

We gaan de hol op en boven aangekomen steken we bij de Wilhelminabrug de weg over om een klein stukje fietspad te volgen. Aan de overkant van het water is de voormalige toegangspoort van de werf Gusto te zien, nu een monument. Aan de rechterhand zien we de Heilig Hartkerk, een gebouw in de stijl van de Amsterdamse school, waar onder meer architect Pierre Cuypers (Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam) aan meewerkte.

We vervolgen onze weg schuin naar beneden en komen aan op het Hoofdplein langs de Voorhaven. In de Voorhaven lag het schip de Warnow, waar Hans Steketee een boek over schreef. Er is daar (aan de overkant) ook nog een gedenkplaat te vinden met daarop de namen van de verdwenen opvarenden.

We fietsen door tot we de bocht om moeten. Vandaar af heb je aan je linkerhand een schitterend uitzicht over de Nieuwe Maas op de skyline van Rotterdam en aan de overkant van het water zie je het Quarantaineterrein Heijplaat liggen. Bij hoog water loopt dit stukje van het Hoofdplein nogal eens onder water.

Aan je rechterhand is het Schreihuisje te vinden, dat regelmatig - ook nu - door kunstenaars gebruikt wordt om te exposeren.  Op het grasveld ernaast zien we het beeld de Scheepsbouwer van Ineke van Dijk.

We fietsen verder over de Maasboulevard en komen langs De Maashoorn van Pierluigi Pompeï, een gigantische hoorn, waar je ook nog Schiedamse verhalen kunt beluisteren. Daarna gaan we rechtsaf de Jachthavenlaan in. Aan de rechterkant is de Maastuin te vinden, een idyllische plek waar je als het hek open is niet alleen kunt tuinieren, maar ook een praatje kunt maken met de vrijwilligers.

maastuin

We vervolgen onze weg over de Jachthavenlaan tot aan de Havendijk en gaan linksaf. Aan de overkant zien we het beeld Vis Mens Dier van Hans Petri. We fietsen langs het Getijdenpark en gaan bij Zwembad Zuid de Westfrankelandsedijk op.

Aan de linkerhand zien we de hoge kranen van de diverse scheepswerven liggen. Bij de rotonde gaan we rechtdoor en een stukje verder gaan we linksaf de Admiraal Trompstraat in en vervolgens de Jan Evertsenweg op. In de Wiltonhaven is altijd veel bedrijvigheid te zien en er liggen meestal grote schepen en ook vaak booreilanden. 

poten

We steken de Karel Doormanweg over en slaan weer links af, de Jan van Galenstraat in. Daar slaan we weer linksaf  - na een straatje tussen bedrijfspanden door -  opnieuw (rechtsaf gaand) de Karel Doormanweg op zodat we een goed zicht hebben op de bedrijvigheid in de haven (de Karel Doormanweg vind je aan twee kanten van het bedrijvenpark Vijfsluizen; degenen die de namen voor de straten in het bedrijvenpark hebben uitgezet, hebben niet bepaald voor een eenvoudige situatie gezorgd, concluderen wij).

Vervolgens fietsen we weer over de Jan van Galenstraat richting de watertaxi halte Schiedam Vijfsluizen. Hier heb je goed zicht op de Nieuwe Maas en op de waterzuiveringsinstallatie Catchy. Aan de overkant van het water zie je de fietsersingang van de Beneluxtunnel en je ziet van hieruit ook het getijdenpark Vijfsluizerhaven goed, waarvan het waterpeil varieert met de getijden van de Nieuwe Maas. Sommigen zeggen hier wel eens zeehondjes gezien te hebben, maar ons is dat nog niet gelukt. Op het informatiebord dat de gemeente er heeft gezet, prijkt wel een zeehondje. 

We fietsen langs het getijdenpark over opnieuw de Karel Doormanweg tot aan de stoplichten bij de Vlaardingerdijk. Daar gaan we rechtsaf en gaan we meteen linksaf richting Vijfsluizen. Vanaf daar volgen we een stukje van de Poldervaart-fietsroute. De oude sluisdeuren bij Vijfsluizen zijn nog te zien en het is zeker de moeite waard hier even af te stappen. Er is een bruggetje over de sluis heen (een foto van het uitzicht op de sluis zie je ook geheel bovenaan dit artikel). 

vijfsl2

We fietsen weer verder langs de Poldervaart en komen langs de ijsvogelwand. Hier kun je vanachter een kijkwand de ijsvogels bestuderen en als je geluk hebt zie je zo’n oranje-blauwe schicht voorbijschieten.

ijsvogel

We fietsen verder en zien rechts ook stukjes van begraafplaats de Beukenhof liggen,  met onder meer het graf van schrijver Piet Paaltjens, het Indië-Korea-monument ‘Muur van stilte’ van Ella van de Ven en een beeld van Diet Wiegman. Links van de Poldervaart zien we de Babbersmolen (zie foto geheel onderaan). 

We fietsen weer een brug over en laten de brug over de Poldervaart links liggen. Een stukje verder gaan we linksaf een tunneltje onderdoor, zodat we aan de rechterkant van de Poldervaart blijven. We fietsen langs de molenterp waar tot 1944 de Nieuwlandsche molen stond, ooit de grootste poldermolen van Schiedam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had deze molen het extra druk, omdat er niet genoeg brandstof was voor de dieselgemalen. Helaas werd de molen in 1944 door de Duitsers als vergeldingsactie in brand gestoken, zodat nu alleen nog de heuvel te zien is waar de molen op stond.

terp

Als we verder fietsen kunnen we ter hoogte van de Margriethal rechts nog de romp zien van de Korenmolen van Bregman, een molen die tot 1951 maalde. Doordat de molen in 1924 machinaal ging malen, waren de kap, de wieken en de stelling niet meer nodig en werden die in 1936 van de molen afgehaald.

We gaan rechtsaf en bij de eerste gelegenheid weer linksaf richting het Beatrixpark en blijven langs de Poldervaart rijden. Ook hier zien we nog twee rompen van molens staan, een aan de overkant van het water en een aan deze kant van de Poldervaart. Beide molenrompen zijn tegenwoordig bewoond.

We volgen de weg en gaan met de bocht mee weer een brug over. Net voor de brug zien we de mozaïekbank met vlindermotief van Dora Dolz. We fietsen rechtdoor en komen weer op ons beginpunt uit.

Hier lees je onze vorige fietsroute:
14-5-2021 - Een 'beeldig' rondje fietsen | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/een-beeldig-rondje-fietsen

Hier lees je over de werkzaamheden in en om het Prinses Beatrixpark:
13-5-2021 - Vanaf maandag 7 weken lang veel wandel/fietspaden in en rond Beatrixpark onbruikbaar | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/vanaf-maandag-7-weken-veel-wandel-fietspaden-in-en-rond-beatrixpark-onbruikbaar

Lees ook:
Plasticvanger aan de Nieuwe Maas in Schiedam
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/plasticvanger-aan-de-nieuwe-maas-in-schiedam

Foto's (c) De Schiedammer Online

babbersmolen

15-05-2021

 

boekenmarkt-schiedam-april2024


20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12