Gluren bij de buren

Een 'beeldig' rondje fietsen

Een 'beeldig' rondje fietsen

SCHIEDAM/DELFT - Een 'beeldig' rondje fietsen van een uur uit Schiedam, via Rotterdam, Schipluiden, Delft en weer terug, met vanaf buurtschap het Windas in Schiedam in het totaal 15 kilometer op de teller, dat kan. Je doet er langer over als je blijft hangen op één van de terrassen die je passeert of een wandeling maakt in de prachtige beeldentuin die op de route ligt.

door Jan Schrijver

Vanaf het Windas fiets je langs de Poldervaart, ga je het bruggetje op de Joppelaan over en vervolgens de fietsbrug die je tevens onder het spoortraject Schiedam-Delft doorvoert. Je vervolgt het fietspad langs de Poldervaart, met nu een weelde aan gele en witte bloemen. 

Voordat de Poldervaart eindigt in een oude (niet meer werkende) sluis naar de Delftse Schie (let op de borden daar naar de oude sluis, leuk om te bekijken), maak je op het fietspad een flauwe bocht naar links, steek je vervolgens de Kandelaarweg over. Verder fietsend over het fietspad ga je bij de t-splitsing van het fietspad naar rechts, licht omhoog naar de Delftse Schie. Bovengekomen sla je links af de Kandelaarweg op (let op, er komt nu een smal stuk weg waar ook auto's rijden).

Aan je rechterhand passeer je Brasserie De Schie (deze uitspanning heeft een nieuwe eigenaar; voorheen was dit restaurant bekend als Het Schielicht). Een food-caravan staat langs de Delftse Schie, voor take-away van koffie, thee, fris, etc. Ook is er een terras aanwezig.

schiebrasserie

We trappen nog een stukje verder langs de Delftse Schie, aan de overkant van het water zie je het buurtschap Zweth, waarvan de ene helft tot de gemeente Rotterdam behoort, maar de andere helft tot de gemeente Midden-Delfland (voorheen hoorde Zweth tot gemeente Schipluiden). We gaan de fiets/voetgangersbrug over - de Kandelaarbrug - welke brug vorig jaar gerepareerd moest worden omdat een vrachtwagen de brug had beschadigd (vorig jaar is de brug dus een tijd lang niet te gebruiken geweest voor de fietsers en voetgangers).

kandelaarbrug

Als we aan de overkant van het water de brug zijn afgereden, slaan we rechts af en volgen het fietspad richting Delftse Schie en vervolgen onze weg op het fietspad langs de Rotterdamseweg richting Delft. Bij het Overslagpad sla je rechts af (er staat daar een bord naar het TOP, Toeristisch overstappunt Ackerdijkse Bos).

Je kunt daar wandelen in de beeldentuin Hortus Oculus. De Hortus Oculus is een belevingstuin met beeldende kunst voor zowel mensen met een visuele beperking als de ziende mens. 
https://hortusoculus.nl/

hortus2

hortus5 (2)

beeldent

Ook kun je een bezoek brengen aan het Art Centre Delft, een galerie met een mooi buitenterras tussen de beelden. 

We fietsen verder over het Overslagpad en zien in het groen van het Ackerdijkse Bos allerlei verrassende beelden van Land Art Delft. Cirkels in het gras van bomen. Een rechtopstaande verschrote VW Kever.

kever (2)

Je kijkt er je ogen uit. En sinds vorig jaar staat er ook een megagrote tulpenvaas in het groen (ook vanaf de A13 is die zichtbaar). De vaas is Delfts blauw van kleur. Het is net aardewerk, maar dan van kunststof. Om de tulpenvaas heen is er nu een tulpenveldje, Het trekt veel fotografen. Wil je de vaas dit jaar nog inclusief rode tulpen op de foto zetten, dan is het opschieten, omdat de tulpen inmiddels over hun hoogtepunt heen zijn. 

We fietsen verder over het fietspad richting Delft. We passeren een bijzondere brug over de 35 meter brede Karitaatmolensloot, de Symbiobrug. Deze brug ligt er sinds 2016 en is het uitvloeisel van een brugontwerpwedstrijd van de TU Delft, Recreatieschap Midden Delfland en de gemeente Delft.
https://www.architectuur.nl/nieuws/rode-stalen-draagconstructie-symbiobrug/

symbiobrug

Na de brug volgt een bomenrijke laan met aan het eind daarvan nog een markant beeld, het beeld van een fietser getiteld Regenerative Cells, van de kunstenaar Kouji Ohno. Dit beeld werd aangeboden door Land Art Delft aan de TU Delft ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van deze universiteit in 2017.

manmetfiets

We rijden terug richting Delfste Schie en slaan links af het fietspad van de Rotterdamseweg op. We gaan de Kandelaarbrug weer over en fietsen terug naar Schiedam. 

Hier lees je onze eerdere fietstip:

8-5-2021 - Fietstocht langs 11 molens in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam | Deschiedammer > Cultuur (deschiedammeronline.nl)

https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/fietstocht-langs-elf-molens-in-vlaardingen-schiedam-en-rotterdam

 

 

14-05-2021