Dit waren de roomse rijken van Schiedam

Dit waren de roomse rijken van Schiedam

SCHIEDAM - Ook halverwege de 19e eeuw was er in ons land al iets als een Quote500. Het rijk publiceerde zo'n lijst voor de provincie Zuid-Holland. Hoewel Schiedam nog geen 2,2% uitmaakte van Zuid-Holland, woonde 6,4% van de rijke mensen er. 

zaal

Dat zei de historicus Leroy Fisscher (25) vanmiddag in zijn lezing 'De kleine goden van het jeneverrijk'. Hij hield deze lezing voor de Historische Vereniging Schiedam (HVS) op de Graanzolder van het Jenevermuseum. Hij heeft onderzoek gedaan naar vooraanstaande begraven familieleden van branders. Deze verzameling biografische schetsen van Schiedamse katholieke branders zijn gebundeld in het boekwerkje Rooms en Rijk, dat hij hieronder toont (zie foto onder).

De zaal was vanmiddag volgeboekt. De HVS die normaal haar lezingen in haar winkelpandje aan de Hoogstraat houdt, kon door de samenwerking met het Jenevermuseum gebruikmaken van de Graanzolder van het museum. Dat was met de hervatting door de HVS van de weer fysiek bij te wonen lezingen een welkome mogelijkheid, gezien de grotere zaaloppervlakte en de beschikbare technische mogelijkheden om de lezing te streamen. Zodoende konden mensen die vanmiddag geen plaats in de zaal hadden, thuis naar de lezing kijken en is deze nu ook achteraf te volgen op YouTube. Je kunt de YouTube-video starten door het aanklikken van de afbeelding met pijltje, geheel onderaan dit artikel.

De lezing is een activiteit die georganiseerd wordt rond de lopende tentoonstelling in het museum 'Begraven Branders'.  

Hier lees je het artikel over de vandaag gestarte petitie voor het herstel en behoud van het historische hekwerk van de begraafplaats.

WhatsApp Image 2021-08-21 at 16.59

Foto's door Louise Melchers

 

21-08-2021

 

 

Logo Fonds SV

20210537 Banners Schiedammer Online - 250 X 2083

broersfest

BANNER VOOR WEBSITE DE SCHIEDAMMER ONLINE

hvsbanner

sms12