HVS start petitie

'Red het historische hek van begraafplaats Vlaardingerdijk'

'Red het historische hek van begraafplaats Vlaardingerdijk'

SCHIEDAM - Er is vandaag een petitie gestart voor het behoud van het historische hek dat de ingang vormt van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk in Schiedam.

door Jan Schrijver

In het Jenevermuseum is nu in de Melcherszaal te zien de tentoonstelling Begraven Branders over de rooms-katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk. Het eerste wat de bezoeker ziet als deze de tentoonstellingszaal ingaat, is een tekening van het historische hek dat de begraafplaats siert. Dit hek is echter niet in goede staat, zo stelde Marco Spruit Bleeker (communicatiemanager bij het Jenevermuseum en actief lid van de Historische Vereniging Schiedam HVS) vanmiddag na afloop van de lezing ‘De kleine goden van het jeneverrijk’.

Het hekwerk is in 1882 ontworpen door E.J. Margry. Hij ontwierp de monumentale smeedijzeren toegangspoorten, die werden uitgevoerd door de firma G.J. Vincent & Co. Aangezien dit hekwerk van groot historisch belang is, is de Historische Vereniging Schiedam een petitie gestart waarme de vereniging zich hard maakt voor het in goede staat brengen van dit hekwerk. Verschillende bezoekers van de lezing en andere bezoekers van het Jenevermuseum tekenden inmiddels de petitie. Deze petitie is te vinden in de Melcherszaal. 

HVS-voorzitter Marianne Ames licht toe: "Met deze petitie willen wij als vereniging de gemeente ondersteunen bij haar plannen met betrekking tot de rooms-katholieke begraafplaats. Als er brede steun vanuit Schiedam blijkt voor behoud en voor de plannen van het college, dan zal ook de gemeenteraad er in meerderheid het belang van inzien en er hopelijk de financiën voor beschikbaar stellen."

Lees ook:
Een rijke geschiedenis van Schiedam op een begraafplaats
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/een-rijke-geschiedenis-van-schiedam-op-een-begraafplaats

Begraven Branders, vergeten begraafplaats
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/begraven-branders-vergeten-begraafplaats

Vier exposities in Melcherszaal van Jenevermuseum
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/vier-exposities-in-melcherszaal-van-jenevermuseum

Hier kom je bekende Schiedamse namen tegen als Nolet, Van Gent en Melchers
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/hier-kom-je-bekende-schiedamse-namen-tegen-als-nolet-van-gent-en-melchers

Eerder dit jaar liep er een petitie om de spoelingschouw te redden; deze petitie was niet zonder resultaat. Dat kun je hier lezen:
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/spoelingschouw-is-van-zijn-sokkel-gehaald

Foto: stoker en vrijwilliger van het Jenevermuseum Ton Heuchemer was vandaag een van de ondertekenaars van de petitie (foto door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online)

21-08-2021