Fotosofisch Gezelschap wil dat foto's weer gezien worden

We maken zoveel foto's dat we geen tijd hebben ze te bekijken

We maken zoveel foto's dat we geen tijd hebben ze te bekijken

SCHIEDAM - Op donderdagavond 7 maart 2024 vond in de bibliotheek in de Korenbeurs de opening plaats van de tentoonstelling Verhalende fotografie.

door Louise Melchers

De organisatoren, fotografen Sjef van Duin, John Middelkoop en Rob Maan (foto boven, v.l.n.r.) stelden een expositie samen met fotoboekjes en ingelijste foto's van cursisten. In de vitrine is als ondergrond van de boekjes een overzicht te zien van de gemiddelde hoeveelheid foto's die op een telefoon is opgeslagen.

De opening van de tentoonstelling werd verricht door Oskar Maan (links op foto onder), docent creatief programmeren, die het digitale sjabloon voor de fotoboekjes speciaal voor het Fotosofisch Gezelschap ontwierp.

FG2klein

Hij vertelde dat het maken van een foto vroeger veel tijd kostte, maar dat het tegenwoordig zo snel gaat dat we eigenlijk geen tijd meer hebben al onze foto's te bekijken. Met de komst van AI (artificial intelligence) wordt er bovendien elk moment zoveel beeldmateriaal gegenereerd dat we nooit meer de tijd zullen hebben dat allemaal te zien. "Wat het Fotosofisch Gezelschap heeft gedaan, is het opnieuw uitvinden van het kijken naar en zien van de foto's", aldus Maan. Dit deden de cursusleiders door de cursisten fotoboekjes van acht foto's te laten maken.

De cursisten zochten in bestaande foto's op hun telefoon of op geheugenschijfjes uit hun camera naar bij elkaar passende foto's, waarmee ze een verhaal van acht foto's konden samenstellen. Met behulp van het sjabloon werd daarvan een boekje gemaakt dat geprint werd.

FG3klein

Van de acht foto's konden de cursisten een selectie insturen. Hieruit kozen de cursusleiders vervolgens van elke cursist één foto die zij inlijstten. Ook deze foto's zijn te zien tijdens de tentoonstelling. Natuurlijk is het spannend om te zien welke foto de professionals hadden geselecteerd en ook dat wil je dan natuurlijk weer vastleggen (foto hierboven).

De tentoonstelling is te zien tot 30 april 2024. Toegang is gratis. Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 te Schiedam.

Zie hier ons eerdere artikel over deze tentoonstelling.

 

07-03-2024