Werk van cursisten van het Fotosofisch Gezelschap

Verhalende fotografie: expositie met zelfgemaakte fotoboekjes

Verhalende fotografie: expositie met zelfgemaakte fotoboekjes

SCHIEDAM - Op de eerste etage in de bibliotheek in de Korenbeurs is momenteel een expositie met fotoboekjes te zien. Cursisten van de in de bibliotheek gehouden cursus Verhalende fotografie maakten deze boekjes onder begeleiding van het Schiedamse Fotosofisch Gezelschap: de fotografen Sjef van Duin en John Middelkoop en fotograaf/grafisch vormgever Rob Maan.

Je kent het wel. Je telefoon staat helemaal vol met foto's, maar wat doe je er eigenlijk mee? Ga je ze afdrukken of niet? Maak je er een fotoboek mee? Of gooi je ze na een tijdje gewoon maar weg? Voor de leden van het Fotosofisch Gezelschap uit Schiedam was het een reden om een cursus Verhalende fotografie samen te stellen en te geven.

Elf cursisten kwamen regelmatig bij elkaar in de bibliotheek om te kijken hoe bekende fotografen hun verhalen vertelden en om zelf na te denken over een boekje met daarin acht foto's die een eigen verhaal zouden vertellen. 

Robs zoon, Oskar Maan, docent creatief programmeren, ontwierp een sjabloon waarmee de foto's op een A3 geprint konden worden zodat ze na kunstig vouwen samen een boekje vormden. Tijdens de cursus waren er diverse voorbeelden te zien van deze boekjes. Daarna volgde het selecteren van de foto's en het vullen van het digitale sjabloon. Zo werden er meerdere boekjes samengesteld en geprint.

De boekjes zijn momenteel te zien in een vitrine die op de eerste etage van de bibliotheek in de Korenbeurs te zien is. Daarnaast staan ze ook los in een bakje, waardoor je de boekjes ook apart kunt bekijken. Daarnaast is er een vitrine met allerlei fototoestellen te zien.

FB2klein

De tentoonstelling is te zien tot 30 april 2024. Toegang is gratis. Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145 te Schiedam

Foto's: een vitrine met fotoboekjes en een vitrine met fototoestellen (foto's door Louise Melchers)

05-03-2024