Voorvechters emancipatie krijgen Opstekers uitgereikt

Voorvechters emancipatie krijgen Opstekers uitgereikt

SCHIEDAM - Jillis Bruggeman Opstekers 2022 gaan naar Jan Geerink (Gouda), Cobi Crucq (Hoeksche Waard) en Leon Houtzager (Rotterdam). De drie winnaars krijgen deze LHBTI+ onderscheiding vanwege hun lokale inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. De uitreiking vond gisteravond plaats in de Grote of Sint Janskerk te Schiedam.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit. Daarnaast reikt de gemeente sinds 2016 ook de Jillis Bruggeman Opstekers uit. Begonnen als lokale prijs, gaat deze vanaf 2020 jaarlijks naar drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI-organisaties Zuid-Holland-Zuid. Ze krijgen deze Opsteker omdat ze lokaal voorop gaan in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie of genderexpressie.

Jan Geerink (Gouda)
Jan is niet voor niets ereburger van zijn stad Gouda. Meer dan 40 jaar was hij als sociaal werker actief. Maar inmiddels houdt hij zich volledig bezig met LHBTI+ belangen bij Regenboogalliantie Gouda en COC Rotterdam. Zijn tomeloze inzet, ervaring en betrokkenheid hebben mede gezorgd voor een stevig lokaal LHBTI+ beleid. Wethouder Gouda Van Popering Kalkman hierover: “Onlangs vierden we in Gouda 750 jaar stadsrechten met als thema ‘Geef Gouda Door’ en natuurlijk willen we Gouda doorgeven als een stad waar mensen zichzelf mogen zijn. Jan Geerink zet zich daar al jaren met grote toewijding voor in onder meer als secretaris van de Regenboogalliantie, deze onderscheiding is dan ook zeer verdiend.”

Cobi Crucq (Hoeksche Waard)
Cobi is scriba van de Open Hofkerk in Oud-Beijerland waar ze vorig jaar de eerste regenboogweek heeft georganiseerd. Vanuit de Oranjevereniging nodigde ze als eerste LHBT Hoeksche Waard jaarlijks uit voor de kranslegging op 4 mei in Oud-Beijerland. Ze speelt een actieve rol om LHBTI-ers zichtbaarder te maken op het eiland. Daarnaast stimuleert ze kerken om lid te worden van WijdeKerk en zich uit te spreken over de verwelkoming van LHBTI-ers in de kerkgemeente.

Wethouder J.A. Blaak-van de Lagemaat van Hoeksche Waard over Cobi:
“Cobi Crucq zet zich al jarenlang in om LHBTI’ers in de Hoeksche Waard te steunen en te helpen. Zowel vanuit haar rol in de Protestantse Gemeente De Open Hof in Oud-Beijerland als bij de Oranjevereniging is ze een belangrijke schakel in het vergroten van hun zichtbaarheid en sociale acceptatie. Op deze manier maakt ze in een bredere kring bespreekbaar dat het oké is om jezelf te kunnen zijn, waar dan ook. Haar inspanningen zijn dan ook heel belangrijk en deze opsteker is een terechte kroon op haar werk.”

Leon Houtzager (Rotterdam)
Leon heeft aangifte gedaan tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Deze dominee riep op om LHBTI+ mensen uit te bannen. De aangifte werd eerst afgewezen, maar Leon zette door via een artikel 12 procedure. Leon zijn juridische strijd tegen discriminatie is bewonderenswaardig. De rechtszaak kan bepalend zijn voor hoe de LHBTI+ gemeenschap in de toekomst beter beschermd kan worden bij discriminatie onder het mom van ‘religie’.

Jillis Bruggeman
Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan. Om dit nationale LHBTI+ erfgoed blijvend onder de aandacht te brengen hielp gemeente Schiedam stichting Jillis Bruggeman op te richten en zijn er de jaarlijkse onderscheidingen.

Eerdere regionale winnaars
De eerdere winnaars van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers waren in 2021: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard). En in 2020 waren dit: Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam).

Lees ook: Televisiepersoonlijkheid Raven ontvangt Jillis Bruggeman Penning

Foto: v.l.n.r. Leon Houtzager, Cobi Crucq, Jan Geerink en Raven van Dorst in de tuin van de Grote of Sint Janskerk (foto door Jan van der Ploeg)

12-10-2022