Voormalige Martinusschool krijgt toch weer nieuwe tijdelijke huurder

Voormalige Martinusschool krijgt toch weer nieuwe tijdelijke huurder

SCHIEDAM - Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de oude school aan de Iepenlaan in Kethel Tuindorp waar de kunstenaars gesommeerd werden uit hun atelier te verdwijnen wegens woningbouwplannen. Nu krijgt de voormalige school een nieuwe huurder.

door Jan Schrijver

In januari 2021 besteedde zelfs de landelijke televisie (Hart van Nederland) aandacht aan de voormalige Martinusschool, waarin verschillende kunstenaars tot groot genoegen van de kunstenaars en de buurtbewoners hun atelier hadden. Raadsleden stelden er vragen over (Raadslid wil af van onzinverhalen over nieuwe locaties voor kunstenaars).

"Harr Wiegman heeft van de gemeente de aanzegging gekregen dat hij op 1 mei aanstaande vertrokken moet zijn met zijn atelier uit de school. Dat geldt ook voor de andere overgebleven kunstenaar in het gebouw, Sjef Henderickx. Beiden zijn gewaardeerde kunstenaars in Schiedam, bijvoorbeeld door hun beelden in Schiedam", schreven wij op 7 april 2022 in het artikel 'Als kunstenaar ga je niet met pensioen; wie heeft er ruimte voor me?'

Sjef Henderickx overleed onverwacht op 2 mei 2022. Zijn atelier in de school is nog niet ontruimd. Het atelier van Harr Wiegman is inmiddels wel ontruimd; zijn inventaris en archief, inclusief het omvangrijke archief van de kunstenaarsfamilie Wiegman, is in de afgelopen maanden ondergebracht op diverse locaties in de stad. Wat de verbazing zal schetsen is, dat er nu een nieuwe huurder ondergebracht gaat worden in de voormalige school op de Iepenlaan. Deze nieuwe huurder voor de voormalige Martinusschool is afkomstig uit het pand aan de Dwarsstraat in Schiedam Zuid. 

Dwarsstraat
Het pand aan de Dwarsstraat 42 diende de afgelopen jaren via tijdelijke verhuur als atelierruimte voor verschillende kunstenaars. Kunstenaar Nikolaj Dielemans vond onlangs een nieuw onderkomen aan de Singel. Ook de andere kunstenaars en huurders hebben nu plaats moeten maken voor de nieuwe bestemming: de leerwerkplaats De Steigers Schiedam. Deze week wil de gemeente er aan de slag. Binnen een maand moet deze leerwerkplaats er uit de grond worden gestampt, want eind volgende maand al komt minister Dilan Yeşilgöz De Steigers Schiedam officieel openen.

Wij spraken vanmiddag in de Dwarsstraat een tijdelijke huurder die aan het verhuizen was en zijn spullen uit het pand aan de Dwarsstraat haalde en in een bestelbus laadde. Zijn nieuwe onderdak is de voormalige school aan de Iepenlaan, zo liet hij ons desgevraagd weten, en dat voor een tijdelijke periode van vier maanden. 

Zwaard van Damocles
Er zijn in Schiedam meer kunstenaars die tegen gunstige voorwaarden een atelier huren, maar dat is doorgaans op tijdelijke basis. Dat was het geval in het pand aan de Dwarsstraat in Schiedam Zuid en in het pand aan de Iepenlaan in Schiedam Kethel Tuindorp. Een ander voorbeeld vinden we in de voormalige school aan de Zalmstraat (die staat haaks op de Dwarsstraat). Kunstenaars die daar met hun atelier gevestigd zijn, zijn Diet Wiegman, Sjef van Duin, Esther Zitman, Inge van Haastert en Peter Hellemons. Ook daar is woningbouw gepland.

Met een understatement gezegd: het is niet fijn om als kunstenaars steeds maar dat zwaard van Damocles boven je hoofd te hebben hangen. Creativiteit is gebaat bij rust. 


Foto boven het artikel: voormalige Martinusschool aan Iepenlaan, foto onder, pand aan Dwarsstraat 42

dwarsstraat42-1

 

 

19-03-2023