Kunstenaar Sjef Henderickx (1944) is overleden

Kunstenaar Sjef Henderickx (1944) is overleden

SCHIEDAM - Vannacht (2 mei 2022) is de vooraanstaande Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx (1944) in het Erasmus MC aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden.

Sjef Henderickx is in 1944 in Schiedam geboren en woonde en werkte in zijn geboorteplaats. Van 1965 tot 1970 volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. Hij had zijn atelier in de oude school in Kethel Tuindorp, waaruit hij gisteren 1 mei op last van de gemeente vertrokken moest zijn. 

In 2019 werd Sjef Henderickx benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Na de door hem bezochte receptie voor gedecoreerden, die op dinsdagmiddag 26 april jl. door de gemeente werd gehouden, werd Sjef onwel en is hij naar het Erasmus MC overgebracht.

In opdracht van de gemeente is men momenteel bezig met het aanleggen van het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx: de Locomotiefsteeg met afdrukken van brandmerkijzers, in deze steeg tussen Havenkerk en Jenevermuseum. Sjef bezocht onlangs nog wel de opening van de tentoonstelling in het Jenevermuseum over de brandmerkijzers, maar zal de officiële opening van zijn laatste werk helaas niet meer meemaken.

Sjef laat veel na in de stad. Zo was hij mede-initiatiefnemer en mede-oprichter van de Stichting KunstWerkt. In de Grote of Sint Janskerk staat zijn werk Het Lam, welk werk is opgebouwd uit brokstukken van middeleeuwse altaren van de kerk. Het beeld werd op 30 maart 2010 door koningin Beatrix onthuld. 

Op 7 november 2020 werd het door Sjef Henderickx gemaakte Verzetsmonument in het Julianapark onthuld. 

De website van de kunstenaar (bijgewerkt tot 2013) geeft een overzicht van zijn bijzonder omvangrijke en gevarieerde oeuvre, de vele prijzen waarmee hij werd geëerd en de vele groepstentoonstellingen waaraan hij meedeed, alsook solotentoonstellingen, waaronder meerdere malen in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Sjef Henderickx werd 77 jaar. Hij zou aanstaande 26 mei zijn 78-ste verjaardag hebben gevierd, de dag voor de officiële onthulling van zijn laatste kunstwerk in de Locomotiefsteeg. 

Joseph Joannes Laurent Hendriks, 26 mei 1944 - 2 mei 2022

Foto: Sjef Henderickx in zijn atelier (foto door Louise Melchers)

sjef1

 

02-05-2022

bannewenne

30 Jaar DBK_schiedammeronline

bannersfg

Banner sgs(002)

banner

rdc

bannerservice

irado banner 250x208 (002)