Over reeds in 2022 uitkeren van deel van de energietoeslag 2023

Vier van de vijf coalitiepartijen stellen vragen aan B&W

Vier van de vijf coalitiepartijen stellen vragen aan B&W

SCHIEDAM - Vier van de vijf coalitiepartijen, te weten DENK, D66, Progressief Schiedam en PvdA pleiten voor het vervroegd uitkeren van de energietoeslag ter hoogte van 500 euro voor dit jaar (de vijfde partij in de coalitie is VVD). In gezamenlijke schriftelijke vragen verzoeken genoemde 4 partijen om dit jaar nog een bedrag van 500 euro over te maken aan Schiedammers die recht hebben op een energietoeslag.

De partijen stellen in hun gezamenlijke persbericht dat veel Schiedammers moeite hebben om met de gestegen prijzen hun rekeningen te kunnen betalen. "Schiedammers merken vandaag de dag de gevolgen van de gestegen energieprijzen en daarom pleiten DENK, D66, Progressief Schiedam en Partij van de Arbeid voor het vervroegd uitkeren van een deel van de energietoeslag. Minister Schouten gaf eerder in oktober tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat gemeenten de mogelijkheid hebben om 500 euro van 1300 euro aan energietoeslag in 2023 vervroegd uit te keren. Minister Schouten gaf in het debat aan dat zij de keuze om wel of niet uit te keren bij de gemeente laat en begrip heeft voor dat deze mogelijkheid mensen met een krappe portemonnee nog voor de strenge wintermaanden enorm helpt." 

Hieronder lees je de integrale vragen en inleiding erop:

"Geacht College van B&W,
Op donderdag 6 oktober verklaarde minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten, tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer- dat het voor gemeenten mogelijk is om een deel (euro 500) van de energietoeslag bestemd voor het jaar 2023 vervroegd (in 2022) uit te keren. Veel Schiedammers hebben moeite om hun rekeningen te kunnen betalen en kunnen goed gebruik maken van de energietoeslag. Aangezien de financiële gevolgen van de opgelopen energieprijzen en de inflatie zich vandaag de dag voordoen en er kennelijk ruimte is om een deel van de energietoeslag vervroegd uit te keren. Daarom roepen wij het college van B&W op om gebruik te maken van de mogelijkheid om de energietoeslag vervroegd uit te keren. 

Bent u bekend met de mogelijkheid om 500 euro van de energietoeslag van 2023 vervroegd uit te keren?
Bent u bereid om gebruik te maken van de mogelijkheid van vervroegd uitkeren van een deel van de energietoeslag?
Zo ja, wanneer kunt u dit realiseren? Zo nee, kunt u aangeven waarom u geen gebruik wenst te maken van deze mogelijkheid?

Met vriendelijke groet,
Cemil Kahramanoglu, DENK
Marjolijn Keverling, D66
John Maris, Progressief Schiedam
Wijnand de Leeuw, PvdA"

Minister Schouten (o.m. armoedebeleid) was gisteren op bezoek in Schiedam:
Vicepremier Carola Schouten in Schiedam: 'Echt niet zo dat we nu scholen alle problemen op het bord gaan gooien'

Minister Schouten komt op ontbijtbezoek bij basisschool in Schiedam

 

18-10-2022