OBS Het Kleurrijk: "Ieder kind mag mee-ontbijten; géén selectie"

Minister Schouten komt op ontbijtbezoek bij basisschool in Schiedam

Minister Schouten komt op ontbijtbezoek bij basisschool in Schiedam

SCHIEDAM - Even leek het of Umut in groep zes met de meeste van zijn zestien boterhammen zou blijven zitten; het was ook zo druk in de hal van openbare basisschool Het Kleurrijk aan het Frans Halsplein, met de deuren open en onbekende gezichten. 

door Ted Konings

schoutenkids

Voor de onderwijzers en klasse-ondersteuners was het wat anders: onder de bezoekers op deze vroege maandagmorgen zagen zij de gezichten van minister Carola Schouten, met armoedebestrijding in haar portefeuille, en Hans Spekman, lang een PvdA-gezicht, nu voorman van het Jeugdeducatiefonds.

15 scholen in Schiedam
Dat fonds maakt het - financieel - mogelijk dat op Nederlandse scholen steeds vaker ontbeten wordt. De teller staat nu op vijfhonderd, meldt Spekman, waaronder vijftien Schiedamse scholen. Want het is nodig. “Een kwart van de kinderen in Nederland heeft geen of onvoldoende ontbijt”, weet Spekman. Dat kan als reden hebben dat de ouders zo druk zijn met werk dat hun de tijd ontbreekt om in de ochtend bij hun kinderen te zijn, maar vaker is het gewoon het geld dat er niet is.

schotenspekman-1

Carola Schouten en Hans Spekman in gesprek op Het Kleurrijk


Ouders nemen een baantje erbij

Overigens is er ook een verband tussen die twee, want, zo kreeg minister Schouten te horen: “In deze tijd hoor je steeds vaker dat ouders er in het weekend bij werken, of een extra baantje erbij nemen, om rond te kunnen komen.” Wat wil je ook, als je als nieuwkomer in het land veertienhonderd euro huur voor een bescheiden woning betaalt.

“Je hoort ouders zeggen: ik sla het avondeten wel over, dat geef ik aan mijn kinderen”, aldus Spekman. “Vaak willen ze dat dan verborgen houden voor hun kinderen, wat ook weer tot gedoe leidt.”

De minister liet zich door directeur Karlijn Kroon van Het Kleurrijk, basisschool met honderdtachtig kinderen, bijpraten over de achtergrond en ook de organisatie van het ontbijt. Dat staat voortaan dagelijks ‘op het menu’. “Maar”, is Kroon pertinent, “er komt zo veel de scholen in, onze eerste taak is de lessen goed te geven. Dus het ontbijten mag niet ten koste gaan van de docent of de tijd dat er les wordt gegeven.” 

Vrijwilligers nodig voor het smeren van de boterhammen
Schouten was ervan onder de indruk, ook van de manier waarop het ontbijten bij de school in Schiedam West in het vat wordt gegoten: in de klas, gewoon een dubbele boterham met jam, pindakaas of kaas en een glas melk. Vandaag hebben twee juffen en een meester ze gesmeerd, maar het gaat gebeuren met vrijwilligers, zo meldt Kroon. En morgen is zij op het Pro Novacollege, de praktijkschool even verderop, en wil zij aanroeren of de leerlingen daar wellicht behulpzaam kunnen zijn bij het klaarmaken van de ontbijten. Wethouder Dogukan Ergin spreekt die schoolleiding daar binnenkort ook en zal het ook eens aanstippen, zo biedt hij aan. In Haarlem en Enschede schijnen al praktijkscholen een handje te helpen bij de ontbijten van andere scholen.

We kunnen niet achter de voordeur kijken
En bovenal, zo werd de minister meegegeven, kiest Het Kleurrijk ervoor om geen selectie te gaan doorvoeren van kinderen die wel of niet voor een ontbijt in aanmerking komen. “De ouders hebben hun kinderen alleen maar lief”, zegt Kroon. Zij zou dan ook de statistiek van Spekman over een kwart van de kinderen die zonder ontbijt op school komt niet kunnen beamen. “We kunnen niet achter de voordeur kijken”, aldus Kroon. Ouders doen hun best en er is veel gêne om over problemen met geld te praten, zo weten ze op Het Kleurrijk. Dus op school geen ‘jij wel en jij niet’, waar het om het ontbijt gaat; ieder kind kan gewoon eten en drinken. "Op basis waarvan zouden we moeten gaan selecteren?”, aldus Kroon.

Aanknopingspunt
Schouten leerde vanmorgen ook, zo vertelt ze kort na afloop, onderweg naar de dienstauto - ‘bedankt dat je bent gekomen’ - dat Het Kleurrijk verwacht dat het ontbijt ook een aanknopingspunt is om in gesprek te gaan over financiële problemen in de huishoudens. Spekman kon dit beamen: “We gaan dat steeds meer doen, met inachtname van AVG.”

En Umut uit groep zes? Die was in zijn klas met twintig kinderen toch al ‘zijn’ boterhammen - de juf had hem gevraagd of hij wilde helpen met het uitdelen van het eten - kwijt. Als de grote mensen op de gang niet zo veel herrie meer maken, blijken er toch genoeg kinderen met trek in de klas te zijn. 

Tekst: Redactie/Ted Konings, Schiedam24
Foto's: Ted Konings

17-10-2022