KNCB laat vandaag weten:

Verregende cricketwedstrijden worden toch niet ingehaald

Verregende cricketwedstrijden worden toch niet ingehaald

CRICKET - Drie van de acht wedstrijden van Excelsior'20 in de Topklasse zijn verregend. Een verregende wedstrijd wordt gezien als 'gespeeld', maar levert slechts 1 punt op. Dat benadeelt de landskampioen in de klassering. De KNCB wilde de verregende wedstrijden alsnog laten spelen, maar is hier vandaag op teruggekomen.

door Jan Schrijver

Na acht van de achttien wedstrijden in de Topklasse cricket staat landskampioen Excelsior'20 met 19 wedstrijdpunten op de vierde plaats. Punjab (22), VCC (21) en VOC (21) vormen de top 3. De stand is ongunstig beïnvloed voor de Schiedammers doordat er liefst drie wedstrijden van hun team zijn verregend. Viermaal werd gewonnen en eenmaal verloren.

Excelsior'20 doet nog volop mee om de play-offs te bereiken. Het zag er de afgelopen dagen nog gunstiger uit omdat de KNCB had aangegeven dat tot op heden verregende wedstrijden alsnog mochten worden ingehaald, althans - zo heet dat - dat werd op verzoek van de clubs onderzocht. De KNCB heeft echter teruggedraaid dat de verregende wedstrijden ingehaald zouden mogen worden. 

In de nieuwe puntentelling levert een zege 4 wedstrijdpunten op, een tie (gelijkspel) 2 punten en een verregende wedstrijd 1 punt. Clubs die geconfronteerd worden met een verregende wedstrijd, hebben daar nadeel van. Een argument om dat zo in te stellen, zal zijn om de clubs te stimuleren het veld goed te onderhouden en de pitch af te dekken. Maar wat kun je er als uitspelende club aan doen dat de thuisspelende club mogelijk steken heeft laten vallen ten aanzien van het onderhoud. Ook kun je als je als club op verlies staat, gebruikmaken van de weergoden en hun regen 'tactisch' gebruiken. Doorgaans valt er zoveel water dat het als een paal boven water staat dat een wedstrijd niet kan doorgaan of worden afgemaakt, soms is er sprake van twijfel en kan het in het voordeel zijn om een wedstrijd niet te spelen of niet af te maken; Excelsior'20 maakte het al mee:
Excelsior'20 mag het niet afmaken uit bij Sparta
https://www.deschiedammeronline.nl/sport/details/excelsior-20-mag-het-niet-afmaken-uit-bij-sparta

Dat de cricketbond liet weten welwillend te staan tegenover de wensen van de clubs de verregende wedstrijden in te halen, was heel goed voor Excelsior'20, maar tegelijkertijd was het opmerkelijk dat de bond tijdens de competitie de regels zou willen veranderen.

De KNCB legt uit waarom het overspelen van de verregende wedstrijden niet doorgaat: "Omdat iedereen het maximale uit de competitie wil halen, was er (op aandringen van de verenigingen) uitvoerig gekeken naar de mogelijkheden om de wedstrijden die in de meimaand zijn verregend tot en met 10 juli aanstaande in te halen. Ook al was dit niet conform het reguliere competitiereglement, toch heeft de KNCB toegezegd dit nader te onderzoeken."

Maar, zo laat de KNCB weten: "Aan (cricket)enthousiasme voor het inhalen van verregende wedstrijden heeft het niet gelegen, maar in de praktijk ligt het net allemaal iets anders. Zo blijken onder meer spelers en staf niet op alle inhaalwedstrijddagen beschikbaar; coaches en eerste elftalspelers worden in de weekenden vaak ingezet om de jeugd te begeleiden. Mede hierdoor heeft de KNCB, na uitvoerig overleg met de clubs, besloten verregende wedstrijden niet in te halen en vast te houden aan het competitiereglement van 2021."

Aanstaande zaterdag staat voor Excelsior'20 de wedstrijd uit tegen VRA op het programma, de huidige nummer 6 van de ranglijst. 

Foto: Excelsior'20 won afgelopen zaterdag afgetekend tegen VOC, de Rotterdammers misten wel hun 3 internationals, de Schiedammers hadden liever de kans gekregen om tegen een op volle sterkte zijnd VOC te cricketen en winnen (foto door Jos van Deventer)

 

09-06-2021