Van waterfietsen tot zeepkisten

Van waterfietsen tot zeepkisten

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - In gemeente Schiedam hebben ze er inmiddels twee varen: waterfietsen voor zes personen die je kunt huren voor een stadse rondvaart op eigen kracht. Thuishaven is de Oude Sluis. Uitgiftepunt is het Zakkendragershuisje, bij Café Sjiek om de hoek.

door Peter Joore

joorecs

V.l.n.r. Peter Joore (De Vlaardinger), Frank Maarleveld (De Vlaardinger) en geïnterviewde Eric-Jan van Dalen (foto door Jan Schrijver)

De ontwerper en bouwer van deze toeristische meerwaarde is de in Vlaardingen opererende Eric-Jan van Dalen. Een geboren Rotterdammer, die in het Westland is opgegroeid en wiens familie aan de Passage in Schiedam kantoor hield namens de Van Dalen Schoenfabriek. De verkoop van deze wandelende tak stelde ir. Eric-Jan, die in Delft aan de TU-werktuigbouw (Industrieel Ontwerpen) studeerde, in staat zijn lust en zijn leven vorm te geven. Hij bouwde 25 jaar geleden (in 1996) zijn eerste kinderwagens voor Diergaarde Blijdorp en boten van duurzaam materiaal en is sinds een klein jaar aan de Koningin Wilhelminahaven NZ in de voormalige ROMI-fabriek gevestigd, waar menig pakje margarine gemaakt werd.

waterfzeep

Het interviewen van de ontwerper/oprichter/directeur lijkt soms wat op verbaal schots-springen. Omdat er veel, en op verscheidene vlakken, in ontwikkeling is, houdt hij liefst een slag om de arm: ‘Ik spreek enkel over dingen die concreet zijn,’ zo luidt zijn uitleg.

Eric-Jan: ‘Onze vorige fabriek/botenwerkplaats zat in Delfshaven. Vlak naast De Delft. Toen de mogelijkheid zich in Vlaardingen voordeed zijn we augustus 2020 verhuisd.’

‘Van Dalen is een Original Equipment Manufacturer (OEM). Dat betekent – in het geval van de waterfietsen – dat we het gehele product zelf ontworpen hebben en onderdelen gebruiken die door ons zelf worden ontworpen en gemaakt. De Darlenys-waterfiets is daarmee uniek in Europa en we verkopen deze in steeds meer landen, sinds van de week ook in Polen.’

Klanten
Het zal duidelijk zijn dat het klantenbestand van Van Dalen nauwelijks particulieren bevat. Onze klanten zijn voornamelijk verhuurbedrijven, pretparken, dierentuinen en ga zo verder die de duurzame PE- of Polyethyleen waterfietsen aanschaffen. In tegenstelling tot de algemeen bekende polyestervarianten hebben onze in een stalen mal gegoten waterfietsen een levensduur van ruim 20 jaar. Dat gieten gebeurt momenteel nog buiten Vlaardingen door een van onze toeleveranciers.

Van Dalen producten kun je treffen in de volgende recreatieparken en dierentuinen: Zoo Antwerpen, Apenheul, de dierenparken Amersfoort (Nieuw), Bellewaerde, Planckendael, Blijdorp, Dortmund (D), Erve Huiskes, Centerparcs, Landal Greenparks, Molencaten, Ooststappen Groep, Slagharen, Gaiapark Limburg, Noorderdierenpark, Libema Parken, Keukenhof, KNUS Delftsehout, Linnaeushof, Madurodam, Mini Mundi, Plopsaland (B), Provinciaal Domein De Ster, Zilverstrand en Schateiland Zeumeren.

Daarnaast heeft de gemeente Schiedam er twee, met de bedoeling dat dit tweetal wordt verdubbeld. Het wachten is nu op ondernemend Vlaardingen dat (dag)toerisme hoog in het vaandel heeft.

Eric-Jan: ‘In Vlaardingen gaan we ook kijken naar de mogelijkheden voor verhuur van waterfietsen. Bijvoorbeeld de Polderpoort met voor de deur de Vlaardingervaart. Vandaaruit kun je heel Nederland bereiken al valt er tussen Vlaardingen, Delft en Westerlee ook al genoeg te zien en te beleven.’

zak

Afmonteren
Op het moment van interviewen worden er zes waterfietsen in de hal afgemonteerd om nog deze week te worden afgeleverd. Hier komen nog drie stuks in de kleur groen bij, voor o.a. Schiedam en dan is de productie waterfietsen voor dit jaar compleet. Na het interview gaat meneer Van Dalen weer verder met de afmontage. Van de in totaal vijf werknemers zijn er op dat moment twee bezig met de montage van het bijzondere schoepenrad.

Zeepkisten
'Speciaal vanwege ons 25-jarig bestaan, zullen we dit jaar, speciaal voor particulieren, een duurzame zeepkist produceren', zegt Eric-Jan. De oudsten van onze generatie kunnen zich de (grootverpakking) zeepkistjes op wieltjes nog wel herinneren. Je kon ze duwen of ermee van de helling afrijden en je hebt ze met drie of met vier wielen.

Eric-Jan: ‘Als er voldoende zeepkisten verkocht worden, zullen we mogelijk nog dit jaar of volgend jaar een zeepkistenrace organiseren. Waar dit zal plaatsvinden is nog niet zeker, Rotterdam of Vlaardingen. Beetje afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem nu het ’t Hof. Naast de watertoren heb je de geasfalteerde Van Linden van Den Heuvellweg; ideaal voor een mini zeepkistenrace!'

Wil je later automonteur of ontwerper worden, dan leer je met deze zeepkist-auto gelijk de basisbeginselen, want je moet hem wel zelf in elkaar zetten. Met behulp van de bijgeleverde bouwtekening is dat leerzaam en leuk om samen met bijvoorbeeld opa te doen.

Wie (zie de site) zijn zeepkist beschildert, maakt daar best een foto van en stuurt deze op. Voor het meest in het oog springende zeepkist-kunstwerk gaat Van Dalen nog een leuke prijs verzinnen.

Op de website van Van Dalen is de hele geschiedenis te vinden. Van het maken van miniboten, elektrische boten, trolleys, mini auto’s en jeeps.

Met bovendien klanten en agentschappen in, Luxemburg, Spanje, Zwitserland, Portugal en Angola is dit bedrijf een wereldwijde speler op het gebied van onder meer waterfietsen.

Hier lees je ons eerdere artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/waterfietsen-in-schiedam-komen-uit-ex-margarinefabriek-in-vlaardingen

Hier lees je meer over de Schiedamse initiatiefnemers JJ’s H2o plus algemene informatie over de verhuur in Schiedam, plus contactgegevens:
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/binnenkort-kun-je-waterfietsen-vanaf-de-oude-sluis

Foto's waterfietsen: door Rob van der Stel (behalve de foto's waar Rob zelf in de waterfiets zit, zie hieronder)

rob2

robfe

 

 

09-07-2021