Tijdperk Lamers afgesloten met lintje en gemeentelijke penning/lof

Tijdperk Lamers afgesloten met lintje en gemeentelijke penning/lof

SCHIEDAM -  Het openbare afscheid van Cor Lamers als burgemeester vond donderdag plaats in de Grote- of Sint Janskerk. Daar kreeg hij namens het gemeentebestuur de Aleidapenning, de hoogste Schiedamse onderscheiding.

Cor Lamers nam deze week afscheid na meer dan 10 jaar burgemeester te zijn geweest van Schiedam. Tijdens een bijzondere vergadering nam hij woensdag 31 mei jl. afscheid in de gemeenteraad, waarvan hij sinds december 2012 voorzitter is geweest. Bij die gelegenheid ontving hij een koninklijke onderscheiding. De commissaris van de koning Jaap Smit reikte de onderscheiding uit aan Lamers vanwege zijn inmiddels meer dan 30-jarige burgemeesterschap, maar ook zijn inzet voor de regio, zijn werk voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Europa. We schreven er  donderdag over in dit artikel:
Cor Lamers wordt bij afscheid tot ridder benoemd.

Aleidapenning
Op donderdag 1 juni kreeg burgemeester Lamers tijdens zijn openbare afscheid van de stad Schiedam in de Grote of Sint Janskerk de Aleidapenning. Lamers ontving de penning uit handen van loco-burgemeester Antoinette Laan voor zijn grote verdiensten voor de stad, zo laat de gemeente in een persbericht weten. "De Aleidapenning is de hoogste Schiedamse onderscheiding, die slechts bij hoge uitzondering wordt toegekend aan personen die zich gedurende een groot aantal jaren in zeer hoge mate persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Schiedam en haar inwoners", aldus de gemeente.

Loco-burgemeester Laan stond stil bij de verdiensten van burgemeester Lamers gedurende de afgelopen 10 jaar.  "Hij was  sinds 4 december 2012 burgemeester van Schiedam. Ten tijde van zijn aanstelling bevond Schiedam zich in politiek zwaar weer. Hij heeft dat dossier voortvarend en met succes aangepakt. De gemeenteraad kon haar rol weer vervullen en inwoners, partners en ondernemers hervonden het vertrouwen en de trots op de stad weer terug. Hij heeft daarnaast ook op regionaal gebied gezorgd voor een omslag, waardoor Schiedam inmiddels een gerespecteerde en belangrijke speler is geworden bij regiobrede ontwikkelingen", zo is te lezen in het persbericht van de gemeente.

"Als burgemeester beschikt hij over een goed netwerk, ziet hij kansen voor de stad en bemiddelt waar nodig. Daardoor kunnen (grote) ontwikkelingen voor de stad van de grond komen. Denk daarbij aan de realisatie van een nieuwe vestiging van Van der Valk hotels in Schiedam, waarvoor burgemeester Lamers een grote rol heeft gespeeld in het binnenhalen van deze voor de stad belangrijke keten. Het project Holsteiner (de aanpak van ondermijning op bedrijventerrein Spaanse Polder) of zijn inzet voor de promotie van de cultuur-historische waarde van het gedistilleerd zijn enkele andere voorbeelden van zaken waarbij hij een grote voortrekkersrol heeft vervuld. Hij doet daarvoor meer dan vanuit zijn ambt mag worden verwacht." Het persbericht gaat verder: "De heer Lamers is 24 uur per dag betrokken bij de gemeente en laat zijn werk als burgemeester altijd voor andere (privé)zaken gaan. Vanzelfsprekend is hij ook naar buiten toe het boegbeeld van de gemeente. Hij is oprecht geïnteresseerd in de inwoners en ondernemers van de gemeente. Hij is voor hen een echte burgervader."

Het bericht sluit af: "Tijdens de coronacrisis heeft hij zich eveneens zeer verdienstelijk ingezet. Hij was vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, maar natuurlijk ook verantwoordelijk voor Schiedam in het bijzonder. Tijdens de crisis heeft hij op voortvarende en duidelijke wijze sturing gegeven aan het gemeentelijke crisisteam. Hij heeft zich echt een leider in crisistijd getoond. Zowel intern als naar buiten toe. Ook in de huidige Oekraïne-crisis zorgt hij voor een goed verloop van de inbedding van de Oekraïense vluchtelingenstroom in Schiedam."

N.B. redactie
Het persbericht meldt niet dat Schiedam in verband met de coronacrisis in het landelijke nieuws kwam door het hoge aantal 'coronaboetes', waaronder die met betrekking tot de tegenover hun huis en winkel in de tuin van de Grote of Sint Janskerk gebakjes etende Schiedamse edelsmeden. De boetes werden uiteindelijk door de rechtgevende macht geseponeerd. Lees hier ons artikel erover: Na een hoop juridisch gewirwar zijn gebakjesboetes geseponeerd; de bijna 1700 euro die werd ingezameld gaat naar Voedselbank.

Het tijdperk Lamers is met een koninklijke onderscheiding en met een gemeentelijke penning, alsook de nodige lofzang vanuit de gemeente en diverse media nu genoegzaam afgesloten. Over tot de orde van de dag, zullen we maar zeggen. Een nieuw tijdperk is begonnen. Vanaf nu heeft Schiedam een interim-burgemeester te weten oud-Schiedammer Jules Bijl. Dat lees je in dit artikel.

 
Foto: de burgemeester poseert met zijn onderscheidingen, omringd door de wethouders in het huidige college (foto door Jan van der Ploeg)
 

03-06-2023