Oud-inwoner van Schiedam Woudhoek en oud-leerling gymnasium

Jules Bijl waarnemend burgemeester Schiedam

Jules Bijl waarnemend burgemeester Schiedam

SCHIEDAM - Commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 2 juni 2023 Jules Bijl tot waarnemend burgemeester van de gemeente Schiedam. Bijl is 65 jaar en woont in Voorburg. 

Cor Lamers stopt na tien jaar per 2 juni 2023 als burgemeester van Schiedam. Aan hem wordt eervol ontslag verleend. Aangezien dan nog niet kan worden voorzien in een opvolger benoemt de commissaris een waarnemer.

"Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de waarnemer heeft de commissaris Jules Bijl voorgesteld als waarnemend burgemeester van Schiedam. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de koning en zien de waarneming door Bijl met vertrouwen tegemoet", zo wordt gemeld in een persbericht van hedenavond. 

Na de zomer zal de procedure voor een nieuwe door de kroon benoemde burgemeester worden gestart.

Jules Bijl heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Van 2021 tot maart 2023 was hij waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Daarvoor was hij van 2020 tot en met 2021 wethouder in de gemeente Vlaardingen en van 2015 tot en met 2019 ambassadeur in Trinidad en Tobago. Tussen 2010 en 2015 was hij directeur kabinet bij de gouverneur van Curaçao. Ook heeft hij 5 jaar ervaring opgedaan als burgemeester in Eemnes (1999-2004).

Wat het persbricht niet meldt, is dat Jules Bijl in zijn jeugd heeft gewoond in Schiedam Noord Woudhoek. Hij heeft toen op het Stedelijk Gymnasium Schiedam gezeten. Vervolgens heeft Jules het vwo gedaan en afgemaakt op het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen. Daarna heeft hij rechten gestudeerd in Rotterdam en heeft hij deze studie daar voltooid. 

Foto: Jules Bijl (bron foto provincie Zuid-Holland)

17-05-2023