Galerie Chimaera verlengt expositie 'Reflections'

Tekeningen, schilderijen, beelden en grafiek van Frans Huisman

Tekeningen, schilderijen, beelden en grafiek van Frans Huisman

SCHIEDAM - Galerie Chimaera aan de Lange Haven 77 presenteert ‘Reflections’,  een tentoonstelling van Frans Huisman met tekeningen, schilderijen, beelden en grafiek. 

Lichtval speelt een belangrijke rol in hoe we een kunstwerk ervaren. Bij schilderijen is de weerkaatsing van licht op het oppervlak van het doek essentieel voor hoe we de kleur van de pigmenten in de verf ervaren. Door de verf op allerlei manieren samen te stellen en te behandelen spelen kunstenaars met dit gegeven. Frans Huisman werkt veel in de ‘impasto’ techniek. Hij geeft een schilderij een ruw oppervlak mee zodat het invallende licht, niet alleen de kleur maar ook de structuur van de verf zichtbaar maakt. Het handschrift waarin de verf is opgebracht, wordt met deze techniek extra zichtbaar. 

Handschrift, schrijven, patronen en structuren, zijn steeds terugkerende thema’s in zijn werk. In de tekeningen en grafiek zie je hoe belangrijk patroon en ritme in zijn handschrift zijn én voor wie zijn werk al langer volgt, hoe onmiddellijk herkenbaar. Zijn ragfijne inkt-tekeningen bieden een reflectie op geheimzinnige processen die zich in de natuur afspelen. In de beste traditie van ‘Asemic Writing’ roept een geheimzinnige symbooltaal onbestemde verhalen en associaties op. 

Reflectie speelt ook letterlijk een grote rol in zijn meest recente grafiek. In een serie prints op geborsteld aluminium werkt Frans Huisman met half-transparante en deels ‘open’ druklagen in verschillende gedempte kleuren. Hierdoor ontstaat een avontuurlijk samenspel van mat-glanzend materiaal en reflecterend licht.

In de tentoonstelling zal ook een serie kleine beeldhouwwerken te zien zijn, gemaakt in aanloop naar een beeld voor het park De Plantage in Schiedam. 

De tentoonstelling ‘Reflections’ is te zien bij Galerie Chimaera gedurende de Art Route Schiedam (parallel aan Art Rotterdam en de Rotterdam Art Week), op 9, 10, 11 en 12 februari en is open tussen 11.00 en 19.00 uur en na afspraak. De tentoonstelling is met een week verlengd en ook open op 18 en 19 februari tussen 13.00 en 17.00 uur en na afspraak.

Galerie Chimaera is gevestigd aan de Lange Haven 77 in Schiedam
bereikbaar via telefoonnummer 06 41247481
info@galerie-chimaera.nl
www.galerie-chimaera.nl

Lees ook ons artikel:
De Schiedammer komt binnen bij Galerie Chimaera
'Laten zien hoe beoefenen van wetenschap en kunst met elkaar vervlochten zijn'

Foto: Frans Huisman bij een van de kleine beeldhouwwerken die hij heeft gemaakt als studie voor een beeld in park De Plantage (foto door Louise Melchers)

09-02-2023