De Schiedammer komt binnen bij Galerie Chimaera

'Laten zien hoe beoefenen van wetenschap en kunst met elkaar vervlochten zijn'

'Laten zien hoe beoefenen van wetenschap en kunst met elkaar vervlochten zijn'

SCHIEDAM - In Schiedam zijn verscheidene culturele organisaties waarvan lang niet iedereen in Schiedam en omgeving het bestaan zal afweten. In deze rubriek gaan wij er binnen en geven we de organisatie de gelegenheid zich voor te stellen. Ditmaal Galerie Chimaera.

Naam van de organisatie: VOF Chimaera/Galerie Chimaera

Begonnen op: Galerie Chimaera startte in 2020

Naam geïnterviewde:  Frans Huisman

Functie geïnterviewde:  beeldend Kunstenaar/galeriehouder

Leeftijd: 62

Woont in: Schiedam

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van jullie organisatie: we, Monique Breteler en Frans Huisman, zijn respectievelijk wetenschapper en kunstenaar. We wilden al heel lang projecten ontwikkelen waarin we laten zien hoe het beoefenen van wetenschap en kunst met elkaar vervlochten zijn. Beide disciplines zijn nieuwsgierig naar de wereld maar anders in uitwerking en resultaat.

Kun je iets verstellen over de doelstelling van jullie organisatie: Galerie Chimaera is de projectruimte van VOF Chimaera, aan de Lange Haven 77 in Schiedam, waarin we Kunst, Cultuur en Wetenschap willen presenteren in alle contrast en samenhang. Vandaar ook de naam; een Chimaera is een mythisch wezen samengesteld uit verschillende delen van dieren en mensen. De meest bekende bestaat uit een leeuw, bok en slang. Er is een prachtig bronzen Etruskisch beeld van opgegraven. Chimaera's spreken in de vorm van raadsels maar worden geraadpleegd om hun wijsheid. Laatst waren we in Gent en zagen dat het hernieuwde Natuurmuseum als ondertitel heeft Wetenschap, Twijfel en Kunst. Meer Chimaera krijg je het niet. Cultuur als uitgekristalliseerde twijfel tussen Kunst en Wetenschap.

Wat bieden jullie: we streven naar drie exposities per jaar. De exposities zijn direct verbonden met onze fascinaties: Natuur, Taal, Schrift, Onderzoek. Maar we willen het ook open houden, werk dat een snaar weet te raken is altijd welkom. Nu loopt de expositie ‘Reflections’, met recent werk van Frans Huisman. Te zien zijn schilderijen, tekeningen, beelden en grafiek.

Adres: Lange Haven 77
Telefoonnummer: 0641247481
E-mail: info@vof-chimaera.nl
Adres internetsite: www.galerie-chimaera.nl

Openingstijden: op afspraak en gedurende exposities van 13.00 tot 17.00 uur

'Art Route Schiedam'
Tijdens 'Art Route Schiedam' op donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023 kun je een bezoek brengen aan Galerie Chimaera, één van de twaalf locaties in de route door Schiedam, zie verder ons artikel over 'Art Route Schiedam'.

'Reflections'
Hier lees je ons eerdere artikel over:  'Reflections', tekeningen, schilderijen, beelden en grafiek van Frans Huisman

Foto: Frans Huisman afgelopen dinsdag in de galerie aan de Lange Haven bezig met de opbouw van de nieuwe expositie 'Reflections' die nu te zien is, hij houdt zijn werk vast op basis waarvan de poster  (zie onder) voor de expositie is gemaakt (foto door Louise Melchers)

ref

10-02-2023