'Schimmelwoningenbuurt' in Nieuwland wordt eindelijk grondig aangepakt:

Sloop 228 sociale woningen en bouw 650 nieuwe huizen

Sloop 228 sociale woningen en bouw 650 nieuwe huizen

SCHIEDAM - Het Rijk stelt 11 miljoen euro ter beschikking aan de gemeente. Daarmee kan de verbetering van de Staatsliedenbuurt daadwerkelijk in gang worden gezet, zo meldt de gemeente vanochtend.

"De voorbereidingen voor de aanpak van de Staatsliedenbuurt kunnen van start. In mei van dit jaar heeft de gemeente Schiedam een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds aangevraagd voor de fysieke aanpak van de Staatsliedenbuurt. Donderdag liet het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten dat de aanvraag is gehonoreerd", aldus de gemeente in een persbericht van hedenochtend.

Dankzij de bijdrage van het Rijk krijgen 89 particuliere eigenaren ondersteuning bij de verduurzaming van hun woningen. Verder kunnen 228 sociale woningen worden vervangen door ongeveer 650 duurzame en klimaat-adaptieve woningen. Het aantal sociale huurwoningen in de nieuwe wijk blijft gelijk. Deze komen weer in handen van Woonplus. 

Waarom de Staatsliedenbuurt?
Schiedam Nieuwland en Oost vormen samen een van de door het Ministerie van BZK aangewezen 16 kwetsbare gebieden in Nederland, waar een stedelijke vernieuwingsaanpak nodig is. De Staatsliedenbuurt ligt in Nieuwland en scoort op een aantal terreinen het slechtst van Schiedam, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, leefbaarheid en veiligheid. Veel woningen hebben achterstallig onderhoud en er is sprake van een eenzijdig woningaanbod. De woningen hebben er lage energielabels en er is veel schimmelproblematiek.

Emile Klep, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonplus Schiedam: “Niet alleen de kwaliteit van onze woningen is belangrijk. Het inbedden van onze woningen in wijken waarin mensen van alle leeftijden, achtergronden en inkomens samenleven is minstens zo belangrijk. Deze grootschalige transformatie is precies wat de Staatsliedenbuurt nodig heeft.”

Kwetsbare wijken verdienen aandacht
Voor Schiedam Nieuwland en Oost werken gemeente, Rijk en Woonplus nauw samen. Zo ook in de plannen voor de Staatsliedenbuurt. Burgemeester Cor Lamers heeft zich samen met 14 andere burgemeesters sterk gemaakt om steun te krijgen voor de kwetsbaarste gebieden van Nederland. Zij deden bij de kabinetsformatie een dringende oproep om extra geld beschikbaar te stellen voor de gebieden die dat heel hard nodig hebben. Dat heeft nu tot resultaat geleid. 

Over het Volkshuisvestingsfonds
Het Volkshuisvestigingsfonds is ook wel bekend als de ‘Regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting’. Met deze uitkering kunnen gemeenten investeren in de verbetering van woonkwaliteit, leefomgeving en verduurzaming in kwetsbare gebieden. Landelijk heeft het Rijk in totaal 450 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees in dit dossier ook: 
Staatsliedenbuurt in Schiedam Nieuwland
https://www.deschiedammeronline.nl/fotoboek/details/staatsliedenbuurt-in-schiedam-nieuwland

Verloedering Staatsliedenbuurt staat op agenda commissievergadering gemeenteraad
https://www.deschiedammeronline.nl/politiek/details/verloedering-staatsliedenbuurt-staat-op-agenda-commissievergadering-gemeenteraad

Staatsliedenbuurt in Nieuwland gaat gesloopt worden
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/staatsliedenbuurt-in-nieuwland-gaat-gesloopt-worden

Woningen met schimmelvorming, mensonterende toestanden in Nieuwland
https://www.deschiedammeronline.nl/politiek/details/woningen-met-schimmelvorming-denk-constateert-mensonterende-toestanden-in-nieuwland

Opnieuw vertraging in de aanpak van Schimmelbuurt in Nieuwland
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/opnieuw-vertraging-in-de-aanpak-van-schimmelbuurt-in-nieuwland
 

090721-INFOGRAPHIC_Infographic met logo (002)

 

15-07-2021