Schiedammers aan leiding in nationale damcompetitie

Schiedammers aan leiding in nationale damcompetitie

DAMMEN - De eerste twee wedstrijden op het hoogste damniveau van ons land, duiden erop dat het een spannende competitie gaat worden. In deze hoogste klasse, de Ereklasse, doet zowel het eerste als het tweede team mee van Van Stigt Thans uit Schiedam. Bestuurslid Frits Luteijn zit in het eerste. Of de routinier in het eerste hoort, stond ter discussie. In onderstaand verslag van zijn hand beschrijft hij ook zijn eigen situatie. Vooralsnog weet hij als 'winterkoninkje' zijn criticasters te logenstraffen.

Tijdens de tweede ronde van de nationale damcompetitie werden de bokken van de schapen gescheiden. Alle topclubs op twee na hebben nu puntverlies geleden. Van Stigt Thans deed goede zaken door concurrent Huissen een pak slaag te geven. Met 12-8 werd de veelvoudig landskampioen van het bord gezet. De outsider voor de landstitel DEZ verloor verrassend met 11-9 van een degradatiekandidaat Arnhem. Landskampioen Hijken trad voor de eerste maal aan na de eerste ronde vrij te zijn geweest. Met een kleine 11-9 overwinning op Witte van Moort maakte het geen overtuigende indruk. Wel overtuigend is het optreden van de nieuwe topclub Damlust uit Gouda. Ze boekten hun tweede ruime overwinning ten koste van de reserves van Schiedam.

Huissen speelt al weer jaren met bijna hetzelfde team. Diverse grootmeesters van eigen kweek plus de supergrootmeesters Baliakin en Valneris. De scherpte is er een beetje vanaf. Jasper Lemmen ging ten onder tegen de sterkste speler van Schiedam, Vadim Virny. Hij werd het slachtoffer van een simpele combinatie, die ogenschijnlijk helemaal niet goed kon zijn. Kennelijk niet gecheckt. Een speler van dat niveau doet normaliter zetcontrole op alle mogelijke wendingen, voordat hij een zet uitvoert. Zeker als je tegen een speler zit als Vadim Virny. Hij kwam na het eerste stukje van de slagwending in een noodlottige tempodwang terecht en kon direct opgeven.

Routinier Frits Luteijn, waarover dit jaar serieus de discussie ontstond of hij nog wel in het eerste hoorde, staat inmiddels op de eerste plaats van de nationale topscoorderslijst. Er zijn na twee ronden drie spelers met 100% score. Hij staat na de overwinning op grootmeester Jos Stokkel eenzaam op de eerste plek, vanwege lage eigen rating en hoge tegenstander rating. Stokkel ging de strijd in onder het motto, dat hij de zwakste speler van Schiedam wel eventjes van het bord zou spelen. Hij ging iets te voortvarend te werk en moest om het vege lijf te redden een roemloze terugtocht nemen. Daarna beet hij helemaal niet meer van zich af. Kennelijk weinig oefening met slechte standen. Hij ging er vanaf met een soort mat in drie.

Opvallend in deze competitie is dat tal van vereniging niet spelen met hun sterkste team. Hijken trad zaterdag aan zonder Harm Wiersma en Auke Scholma. Dat ging maar net goed. Culemborg ging ten onder, omdat ze Ebbo de Jong moesten opstellen en Pieter Steijlen aan bord 1 een offday had. Bij Wageningen loopt het ook niet lekker. Na de eerste ronde een nederlaag tegen Schiedam werd nu met wereldkampioen Schwarzman erbij een schamel 10-10 geboekt tegen Frýlan. Beide 1500+ spelers, Schwarzman en Groenendijk, boekten een schamele remise.

Hier lees je het verslag van de eerste competitieronde.

Foto: twee supergrootmeesters Guntis Valneris en Anatoli Gantwarg doen elkaar geen kwaad

tabedam

03-10-2021