Schiedamse dammers starten met daverende zege

Schiedamse dammers starten met daverende zege

DAMMEN - De nationale damcompetitie is zaterdag van start gegaan. De verwachting in de damwereld is, dat de competitie - in tegenstelling tot vorige jaar - ditmaal wel tot een goed einde zal worden gebracht. Van Stigt Thans uit Schiedam begon met een daverende 15-5 overwinning op outsider Wageningen.

door Frits Luteijn

Ook de andere gegadigden voor de landstitel lieten zich zien. Culemborg verpletterde naar verwachting nieuwkomer Frieslân. Verontrustend was, dat de Friezen in de uitwedstrijd slechts met 8 spelers opkwamen. Ook Huissen boekte een nuttige overwinning op van Stigt Thans 2. Met 12-8 tegen de Schiedamse reserves konden ze evenwel nauwelijks blij zijn. Twee van hun meest solide spelers gingen kopje onder tegen de Afrikaanse dammers in het team Van Stigt Thans 2, Mbongo en Aligna. De volgende wedstrijd speelt het eerste van de Schiedamse club tegen Huissen. Dan zal blijken wie dit jaar de lakens uitdeelt in de ereklasse, het hoogste niveau van de damcompetitie in ons land, waarin dus twee Schiedamse teams spelen. 

Wageningen trad aan met een verzwakt team. Kennelijk geloofden ze er tegen Schiedam niet echt in. Hun sterkste speler de wereldkampioen Alexander Schwarzman gaf de voorkeur aan het wereldkampioenschap 64-velden. Ook meerdere andere spelers lieten verstek gaan. Daardoor zaten beide ex-presidenten van de werelddambond, Harry Otten en Wouter van Beek, voor de thuisclub achter de borden. Het zijn heel behoorlijke spelers, maar een grootmeester was een tandje te hoog voor hen. Intens gelukkig zit Harry Otten op het bord tegen supergrootmeester Rob Clerc.

Wageningen2021_ 006

Als bestuurder is hij een baasje, maar achter het bord resulteerde het gevecht na een uurtje of twee slechts in volslagen chaos en kansloze nederlaag.

Desondanks was Frits Luteijn het eerste uit. Hij bracht geheel tegen de verhoudingen in een simpele, maar onpareerbare dreiging tot stand tegen dameskampioen Heike Verheul. De derde overwinning kwam van Anatoli Gantwarg. In een romantische stand met een opgesloten vleugel van de tegenstander liep hij een paar zetten later gewoon door de opsluiting heen naar dam.

De volgende drie overwinningen moesten eventjes op zich laten wachten. Drie overmacht eindspelen van Anton van Berkel, Jitse Slump en Hein Meijer werden na langdurig manoeuvreren binnengebracht. Op zulke momenten tellen de Elo-punten. De enige nederlaag kwam voor rekening van Casper Remeijer tegen Jan Groenendijk. Hij werd het slachtoffer van een forcing in slechte stand.

De kleine nederlaag van het tweede van Schiedam tegen Huissen kwam als een blijde verrassing. De drie Afrikaanse grootmeesters Akigna, Mbongo en Niami allen oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen speelden de hoofdrol. In buitengewoon rommelige partijen tegen normaliter niet te kloppen Huissenaren haalden ze zomaar 5-1. Er had zelfs meer in gezeten. Helaas werd dit goede werk aan de andere borden onvoldoende ondersteund. Jeroen Kos, Peter van der Stap, Waldo Aliar en Ton Burgerhout hielden het niet droog tegen sterke Huissense grootmeesters. De acht verworven bordpunten zitten echter in de knip als later in het seizoen met andere degradatiekandidaten gestreden moet worden om behoud van de ereklasse. Niemand van de directe concurrentie haalt zoveel punten tegen een club als Huissen.

Foto boven het artikel: overzichtsfoto zaal in Wageningen

tabel

 

19-09-2021