Schiedam laatste stad die uitslagen verkiezingen bekend moet maken

Schiedam laatste stad die uitslagen verkiezingen bekend moet maken

SCHIEDAM - Onze stad is de laatste stad waarvan de resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen nog niet zijn gepubliceerd. Er zijn nog zeven gemeenten waarvan de uitslagen niet zijn bekendgemaakt. Dat zijn naast Schiedam: Brummen, Huizen, Valkenburg aan de Geul, Halderberge, West Betuwe, Wijchen. Schiedam blijkt de drukte verkeerd te hebben ingeschat en deed gisteren nog een oproep voor tellers.

De gemeente twitterde gisteren om 12.53 uur de volgende oproep: "Bij een aantal stembureaus is het erg druk. Na 21.00 uur zijn daar dus veel stemmen te tellen. Wil je ons daarbij helpen? We kunnen nog extra tellers gebruiken! Je krijgt een vergoeding van 40 euro."

Gisteravond na het sluiten van de stembureaus postte Schiedam op Facebook: "Telling stembureau Frans Halsplein verhuist naar Stadserf. Er kan helaas niet worden geteld op stemlocatie 9, de gymzaal aan het Frans Halsplein 33. Daarom schorst de voorzitter van het stembureau daar de zitting na de sluiting van het stembureau op grond van artikel J. 38 van de Kieswet. Op last van de burgemeester worden de stembussen verzegeld overgebracht naar het Stadserf 1. Vervolgens hervat de voorzitter de zitting van het stembureau en start de (openbare) telling in de Hagazaal."

Een oorzaak van het nog niet geteld zijn van de stemmen in Schiedam kan zijn dat de meeste gemeenten eerst per partij de stemmen tellen en pas daarna de stemmen uitsplitsen per kandidaat. Schiedam heeft er echter voor gekozen alles in één keer te doen (zie ook dit artikel van Schie). De grote steden zijn wél al binnen. 

Dat het formulier van de gemeente met alle partijen en kandidaten en stemlocaties erop (inclusief verschillende tikfouten in de adressen van de stemlocaties) pas deze week in de bus plofte bij Schiedammers, meldden wij gisteren in dit artikel.

We hebben de gemeente gevraagd of er zicht op is wanneer de resultaten komen? Ook hebben we gevraagd naar de verklaring voor het feit dat Schiedam de laatste stad is? Zodra antwoorden binnen zijn, kun je die hier lezen.

Update 9.20 uur
Om 9.20 uur zijn volgens de NOS 98,5% van de stemmen geteld. Daarbij is de opkomst in de getelde gemeenten 78,9%. De PVV is de grote winnaar. De partij staat in deze telling op 23,5% van de stemmen. Combinatie GroenLink-PvdA is de tweede partij met 15,5% van de stemmen, maar gaat nek aan nek met de nummer 3 VVD (15,1%). De nieuwe partij NSC van Omtzigt staat vierde met 12,8%. Net als de VVD grote verliezer D66 staat op plek 5 met 6,2%.

Wijchen en Brummen zijn nu ook bekendgemaakt.

Update 10.30 uur
Eerst gemeente Halderberge en daarna ook Schiedam heeft uitslagen bekendgemaakt. Dat lees je hier: PVV verdubbelt in Schiedam en is de grootste. GLPvdA wint en staat op twee, VVD is nu de nummer 3.

Met het (late) binnenkomen van de stemmen van Schiedam is nu 99,2% van de stemmen geteld.

Schiedam heeft 56.050 kiesgerechtigden. Daarvan kwam 67,5% van de mensen stemmen. Landelijk staat de opkomst op dit moment op 77,7%.

Update 11.35 uur
Het toeristenplaatsje Valkenburg aan de Geul is nu ook binnen. De enige gemeenten die nu nog resten met hun uitslagen zijn Westbetuwe en Huizen. 99,3% van de stemmen is nu geteld. De PVV staat in de totaaltellingen op 23,5% (37 zetels), GroenLinks-PvdA op 15,5% (25 zetels), de VVD op 15,1% (24 zetels), NSC op 12,8% (20 zetels), D66 op 6,2%  (9 zetels) en BBB op 4,6% (7 zetels).

23-11-2023