Wat is waarde van verkiezing als ook journalist SchieTV genomineerd kan worden?

Raadsleden Ergin en Reuderink genomineerd voor 'beste raadslid van Nederland'

Raadsleden Ergin en Reuderink genomineerd voor 'beste raadslid van Nederland'

SCHIEDAM - O.a. de Volkskrant en televisietalkshow M organiseren voor de derde keer de verkiezing van beste raadslid van Nederland. Er zijn 4 Schiedammers genomineerd. Dat zegt overigens weinig omdat elk zittend raadslid genomineerd kan worden of zichzelf kan nomineren. Onder de 4 Schiedammers treffen we overigens 2 nominaties aan, die niet onder het begrip 'zittend raadslid' vallen.

In 2014 werd de verkiezing voor het eerst gehouden. Toen won Ron Meyer, voor de SP lid van de gemeenteraad in Heerlen. Amsterdammer Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) won in 2018 de tweede versie van deze verkiezing. Nu de huidige raadsperiode er bijna opzit, wordt er opnieuw een 'beste raadslid van Nederland' gekozen. 

De verkiezing bestaat uit 4 ronden. Sinds gisteren loopt de eerste ronde. Iedereen kan raadsleden nomineren. Op genomineerde raadleden kan gestemd worden. Nomineren en stemmen kan tot en met 1 maart 2022 10.00 uur. 

In ronde 2 kiest een jury uit de 50 nominaties met de meeste stemmen 12 halvefinalisten. In ronde 3 kiest het publiek hieruit 4 finalisten. In ronde 4 is het de jury die bepaalt welke finalist zich winnaar mag noemen. De winnaar wordt op 14 maart live bekendgemaakt in talkshow M. 

Op het moment dat we dit schrijven (16-2-2022, 15.00) zijn er 148 kandidaten genomineerd. Onder het filter 'Schiedam' zien we vier personen die genomineerd zijn dan wel zichzelf hebben genomineerd, van wie twee die nu raadslid zijn, te weten Dogukan Ergin van DENK Schiedam en Maarten Reuderink van OuderenPartij Schiedam. Zülfikar Güler D66 was in een vorige periode raadslid en is nu opvolgend raadslid. Youngster is Nick van Herk, waarbij 'overig' de aanduiding is voor de partij waarvoor hij raadslid zou zijn. 
Güler, Ergin en Reuderink zijn allen kandidaat gesteld voor de komende verkiezingen, Van Herk niet. Nader onderzoek leert dat Van Herk verslaggever is bij SchieTV. 

Je kunt ook zien hoeveel stemmen de genomineerden inmiddels hebben. Voor de genoemde vier Schiedammers: 573 voor Ergin, 10 voor Güler, 6 voor Reuderink en nul voor Van Herk. 

De organisatie van deze verkiezing stelt in de voorwaarden:
Alleen zittende raadsleden en deelraadsleden mogen deelnemen. Zoals wij zojuist aangaven, zien wij voor Schiedam een opvolgend raadslid genomineerd en iemand die er niets te zoeken heeft (een journalist). 

Wij hebben de organisatie van 'beste raadslid van Nederland' de vraag gesteld: "Graag toelichting over hoe jullie de nominaties zuiver houden? Ofwel, hoe houden jullie de valse nominaties buiten de deur?"

Aan Nick van Herk van SchieTV hebben wij gevraagd waarom hij zich heeft genomineerd dan wel heeft laten nomineren? 

Update 16.30 uur
SchieTV liet ons weten dat het 'nomineren' van verslaggever Nick van Herk te maken had, met een item over deze verkiezing van beste raadslid. In dit item wordt aangekaart dat op de webpagina waar je een nominatie kunt plaatsen er geen adequate check plaatsvindt op het feit of iemand al dan niet een zittend raadslid is. Je kunt het artikel lezen onder deze link op de website van Schie. De kop van het artikel luidt: Check bij verkiezing ‘Beste Raadslid’ niet op orde, SCHIE-verslaggever maakt kans

Update 22-2-2022
Zie onder deze link de reactie op onze site van de organisatie van Beste Raadslid van Nederland.

16-02-2022