Padeltoernooi primeur voor Schiedam

Padeltoernooi primeur voor Schiedam

PADEL/TENNIS - Voor het eerst wordt er een padeltoernooi in Schiedam gehouden. Het aantal van ruim honderd ingeschreven padeldeelnemers voor de 'RacketTeam Open 2021' is boven verwachting van de organisatoren.

door Jan Schrijver

Het toernooi vindt plaats bij RacketSportSchiedam in Schiedam Noord, gelegen naast het Sportpark Willem-Alexander.

rssk

Padel wordt gespeeld in dubbels. Er doen in totaal 53 koppels mee, 7 damesdubbels en 46 herendubbels. Padel is in ons land een relatief nieuwe sport, die nog onbekend is bij het grote publiek. Padel valt organisatorisch gezien onder de KNLTB, de tennisbond in ons land. Dat is niet zo verwonderlijk, want padel heeft veel weg van tennis.

Het toernooi dat tot en met zondag in Schiedam Noord binnen in de hal (met daarin zes padelbanen) plaatsvindt, is een ideale manier om met eigen ogen kennis te maken met de sport. De toegang is gratis. En je kunt dan padel op Nederlands topniveau zien. Zo spelen er 18 koppels in de hoogste categorie in ons land (A). Ook zijn er deelnemers in de categorieën B en C.

In het toernooi zijn punten voor de nationale ranking te behalen. Het is een P100-toernooi, wat wil zeggen dat er voor de winnaars in de A honderd punten in hun ranking bij te schrijven zijn.

Onder de deelnemers in de A zien we o.a. de jeugdinternationals Danill van Dijk & Lars du Pree (foto geheel boven het artikel, bron JW TV), en Mats & Kai Groen. Ook Hans Melaard, een van de eigenaren van RacketSportSchiedam, doet mee in de A. We zien ook tennisspelers uit de regio (tenniscategorie 1) die zich sinds enige tijd ook op padel toeleggen en nu in dit padeltoernooi in de A meedoen, zoals Wilco Geenen en Boy Vergeer.

Padel-wedstrijdleider Ivo van Dijk legt uit dat de spelregels en telling in grote lijnen overeenkomen met tennis. Een wedstrijd gaat over drie sets. De bal mag éénmaal op de grond stuiten voordat je de bal retourneert. Het grote verschil met tennis is dat de baan kleiner is en dat er een wand rond de baan is. Dat maakt het een spectaculaire kijksport, met lange rally's. "Naarmate het niveau hoger is, worden de rally's langer", aldus Van Dijk, "en wordt het tactisch aspect steeds essentiëler. De beste plek om punten binnen te halen, is aan het net, maar hoe 'verover' je als koppel het net. Dat is van belang. Je ziet net als bij tennis regelmatig de volley en de smash, maar veel méér dan bij tennis is de lob een belangrijk tactisch wapen." 

Tegelijkertijd is er bij RacketSportSchiedam in het 'RacketTeam Open 2021' het tennistoernooi met inschrijvingen vanaf de speelsterkte 5 (op de buitenbanen).

jwtennis (2)

Het aantal inschrijvingen (60) is hier lager dan verwacht. Tennis-wedstrijdleider Mark van der Haven: "Er is de nodige concurrentie van tennistoernooien in de regio, zoals van het toernooi in Kralingen. Voor ons is belangrijk dat de zestig deelnemers het goed naar hun zin hebben. We hebben alle onderdelen ingedeeld in poules, zodat iedereen minimaal twee partijen speelt. Dat wordt zeer gewaardeerd, merken we." 

Hier lees je ons eerdere artikel over het toernooi:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/tot-en-met-zondag-gratis-padel-en-tennis-kijken-in-schiedam-noord

Hieronder zie je een interview door Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam met padel-wedstrijdleider Ivo van Dijk.

03-09-2021