Op begraafplaats proeverij van jenevers uit het verleden

Op begraafplaats proeverij van jenevers uit het verleden

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdag 2 oktober vindt er een jeneverproeverij plaats op een bijzondere locatie, namelijk in de kapel van de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk. Hier liggen veel stokers van weleer begraven. Ook de jenevers die geproefd worden zijn bijzonder, deze zijn niet meer te koop, maar komen uit het depot van het museum.

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is tot 7 november de expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ te zien. Deze expositie is een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam en de Historische Vereniging Schiedam. Een prominente rol daarin is weggelegd voor circa twintig Schiedamse branders/distillateurs die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden. 

Van een aantal van deze Schiedamse branders/distillateurs zijn in het depot van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam nog volle jeneverflessen aanwezig. "Op 2 oktober van 14.00 tot 16.00 uur krijgt men de kans om deze unieke en zeldzame jenevers te proeven", zo laat het Jenevermuseum weten. De proeverij wordt gehouden in de kapel van deze rooms-katholieke begraafplaats.

Welke jenevers zijn er?
Er zijn verschillende jenevers te proeven bijvoorbeeld de Magnolia Jonge jenever van Piet van Gent, de Adelaar, originele moutwijn jenever van jeneverstokerij De Dubbele Adelaar en Kabouter oude jenever van Herman Jansen. De proeverij wordt opgeluisterd met muziek.

Toegangsprijs en aanmelding
De toegangsprijs voor de proeverij op 2 oktober (aanvang 14.00 uur) is € 17,50 inclusief een hapje. De rooms-katholieke begraafplaats bevindt zich aan de  Vlaardingerdijk 50, 3117 EW Schiedam. Aanmelding via email receptie@jenevermuseum.nl
 
Coronabewijs
In verband met de coronamaatregelen moeten bezoekers de QR-code van inenting tonen (via mobiele telefoon of een print ervan meenemen) of een actuele negatieve Covid-test.

Foto: bron Jenevermuseum

Lees ook:
Begraven branders vergeten begraafplaats
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/begraven-branders-vergeten-begraafplaats

Bijzondere bloemlegging op begraafplaats bij begraven branders
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/bijzondere-bloemlegging-op-begraafplaats-bij-begraven-branders

Dit waren de roomse rijken van Schiedam
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/dit-waren-de-roomse-rijken-van-schiedam

Redt het historische hek van begraafplaats Vlaardingerdijk
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/redt-het-historische-hek-van-begraafplaats-vlaardingerdijk

Inge van Haastert volgt Jacques Tange op voor etiket-ontwerp
https://www.deschiedammeronline.nl/cultuur/details/inge-van-haastert-volgt-jacques-tange-op-voor-etiket-ontwerp
 

 

26-09-2021