GroenLinks komt met motie om etnisch profileren tegen te gaan

Stuur onafhankelijke waarnemers mee bij preventieve fouilleeracties

Stuur onafhankelijke waarnemers mee bij preventieve fouilleeracties

SCHIEDAM - GroenLinks zal dinsdag in de raadsvergadering een motie indienen, "die de burgemeester oproept om er bij de politie op aan te dringen bij preventieve fouilleeracties onafhankelijke waarnemers mee te sturen".

Deze motie zal mede worden ingediend door DENK, welke partij er gisteren een persbericht over liet uitgaan (dat kun je in dit artikel lezen). 

René Karens, fractievoorzitter van GroenLinks, licht op de website van zijn partij toe waarom de motie wordt ingediend: "De politie heeft regels voor preventief fouilleren. Dat moet, zoals dat heet, aselectief. Dat zou etnisch profileren moeten voorkomen. Maar deze papieren regels worden helaas niet altijd in de praktijk gebracht. Veel te veel agenten kennen die regels niet, geeft ook de minister van justitie onlangs toe. En er wordt ook helemaal niet bijgehouden of de politie die regels toepast tijdens de preventieve fouilleeracties. Dat moet veranderen vinden wij, samen met onder meer DENK. Bijvoorbeeld door onafhankelijke waarnemers mee te laten lopen bij preventieve fouilleeracties." Hier lees je de volledige tekst van René Karens. 

Foto: René Karens (foto door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online)

 

25-09-2021