"Slechts 5 vuurwapens en 145 zogenoemde steekwapens aangetroffen"

DENK wil onafhankelijke waarnemers bij preventieve fouilleeracties

DENK wil onafhankelijke waarnemers bij preventieve fouilleeracties

SCHIEDAM - DENK Schiedam vindt dat er sprake is van etnisch profileren door de politie bij preventieve fouilleeracties. De partij vindt dat er bij dergelijke acties onafhankelijke waarnemers moeten zijn. Bij 9000 Schiedammers werden volgens de partij "slechts 5 vuurwapens aangetroffen en 145 zogenoemde steekwapens". Hieronder lees je het integrale persbericht van DENK.

Persbericht DENK:

"Tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad over de kadernota integrale veiligheid vroeg de fractie van DENK aandacht voor etnisch profileren door de politie. Daarbij stelde DENK voor om onafhankelijke waarnemers toe te laten bij preventieve fouilleeracties die in Schiedam plaatsvinden. Volgens fractievoorzitter Ergin is er sprake van 'een gif van uitsluiting binnen de Nederlandse politie' en doet dat veel Schiedammers pijn. Volgens DENK moet de burgemeester per direct ingrijpen en met daadkracht optreden.

Gemeente Schiedam zet op regelmatige basis preventieve fouilleeracties in. Tussen 2010 en 2018 zijn 9000 Schiedammers preventief gefouilleerd. Bij deze acties werden slechts 5 vuurwapens aangetroffen en 145 zogenoemde steekwapens, waarvan dit grotendeels bestaat uit schroevendraaiers en fruitmessen.

Fractievoorzitter Ergin: 'Etnisch profileren door de politie moet keihard worden aangepakt. We mogen niet toestaan dat burgers vanwege hun migratieachtergrond en huidskleur worden gewantrouwd door de politie. De burgemeester is nu aan zet. Als hij daadwerkelijk de burgervader is van alle Schiedammers moet hij dit probleem aanpakken.' "

Lees ook:
Preventief fouilleeractie op station Schiedam Centrum

Foto's: bron Marloes Sno, Politie Schiedam, Instagram wijkagent_sno

24-09-2021