'Dit is een aanslag op de vrije nieuwsgaring'

OM wil geweldpleging kerkganger tegen journalist afdoen met niet-openbare hoorzitting

OM wil geweldpleging kerkganger tegen journalist afdoen met niet-openbare hoorzitting

REGIO - Het Openbaar Ministerie wil het geweld dat een kerkganger in Krimpen aan den IJssel pleegde tegen een journalist van RTV Rijnmond tijdens een hoorzitting behandelen.

"Dat betekent dat de kerkganger niet voor de rechter komt en de hoorzitting niet openbaar is voor pers en publiek. De verdachte kan tijdens zo'n OM-hoorzitting hooguit een werkstraf of een geldboete krijgen", schrijft de regionale omroep zojuist op zijn website.

De advocaat van de omroep, Frank van Ardenne, heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het OM. "Dit is een aanslag op de vrije nieuwsgaring. De waakhondfunctie die een journalist heeft, kan op deze wijze niet voldoende tot zijn recht komen", zo benadrukt Van Ardenne het maatschappelijke belang van dit geweldsincident. 

Gisteren gingen zo'n 700 kerkgangers naar de dienst van deze 'Oud Gereformeerde Gemeente', een bijzonder streng christelijke kerk. Eén van de kerkgangers schopte en sloeg verslaggever Jacco van Giessen. #handenafvanjournalisten meldde de politie, die de gewelddadige kerkganger arresteerde. Later op de dag werd de man naar huis gezonden. 

Hier lees je ons artikel van gisteren:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/man-gaat-naar-dienst-met-700-personen-en-mishandelt-journalist-bij-ingang-kerk

Urk
Ook in Urk opende een christelijke kerk gisteren zijn deuren weer voor alle leden. Ook in deze plaats werden gisteren journalisten met geweld jegens hen geconfronteerd. Een verslaggever en een cameraman van PowNed werden door twee jongeren belaagd. Hierbij werd de verslaggever geschopt en geslagen. Ook reed een automobilist in op deze verslaggever van PowNed. De politie in Flevoland verrichtte op de dag geen aanhoudingen, om de rust te bewaren in dit dorp. De politie Flevoland twitterde om ongeveer halféén zondagmiddag: "Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen. Mede daarom waren we vanmorgen zichtbaar en onzichtbaar aanwezig op Urk. We betreuren het dat er een incident was tussen een automobilist en een journalist. Gegevens van betrokkenen zijn bekend en we doen onderzoek." 

In de avond werd een man aangehouden als verdachte van het bewust inrijden op de journalist. "Zondagavond is een 35-jarige man uit Urk aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een journalist bewust te hebben aangereden", aldus de politie Flevoland.

Foto: de Mieraskerk met pastorie (foto door Rubenf - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17691892 ) 

29-03-2021