De regenboogvlag wordt donderdag gehesen, want:

Morgen is het 20 jaar geleden dat burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht mogelijk werd

Morgen is het 20 jaar geleden dat burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht mogelijk werd

SCHIEDAM - Morgen wordt voor het Stadskantoor in Schiedam, bij de vlaggenmasten naast de ruïne aan de Broersvest, door de gemeente de regenboogvlag gehesen. Dit om stil te staan bij het feit dat op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk ook werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. De Stichting Jillis Bruggeman heeft hierover namens LHBTI Schiedam een persbericht verstuurd, dat je hieronder in zijn geheel kunt lezen.

"Twintig jaar geleden, op 1 april 2001, werd het burgerlijk huwelijk ook opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Het eerste huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is op deze dag voltrokken in Amsterdam. Nederland was het eerste land ter wereld dat de beperking op basis van geslacht ophief. Hiermee was ons land een voorloper op het gebied van LHBTI-rechten.

Inmiddels zijn er 29 landen waar trouwen mogelijk is voor mensen ongeacht hun geslacht en/of gender en dat van hun partner. In veel landen is dit dus nog steeds geen algemene zaak, terwijl het niet kunnen trouwen met hun levenspartner de rechten schendt van een groot deel van de inwoners.

Geen homohuwelijk
In Nederland is het helaas nog gebruikelijk, ook in de media, om te spreken over ‘het homohuwelijk’. Hiermee wordt onterecht de indruk gewekt dat het een apart huwelijk is. Gelijkheid wordt hiermee ongelijk gemaakt. Verder maakt deze term biseksuele en ook non-binaire mensen onzichtbaar. Groepen die zichtbaarheid juist hard nodig hebben.

Oproep: regenboogvlag hijsen op donderdag 1 april
Het openstellen van het huwelijk voor iedere volwassen Nederlander was en is een grote overwinning op de rechten van het individu. Om deze mijlpaal te herdenken, roepen COC Nederland, Soosz Amsterdam en de Gaykrant op om de regenboogvlag te hijsen op donderdag 1 april aanstaande. In de regio Zuid-Holland-Zuid wordt deze oproep van harte ondersteund door de samenwerkende lokale LHBTI-belangenorganisaties en veel gemeenten. Gezamenlijk werken we aan inclusie, voor rechten en tegen discriminatie van LHBTI-ers.

Gemeente Schiedam hijst ook de regenboogvlag
Na vragen van LHBTI Schiedam (samenwerking lokale LHBTI-organisaties), GroenLinks en Fractie van Dijk is door het college besloten om aan te sluiten bij deze oproep. Schiedam profileert zich graag als regenbooggemeente. Hier werd namelijk 218 jaar geleden de laatste Nederlander, Jillis Bruggeman, ter dood veroordeeld om zijn seksuele identiteit. De gemeente Schiedam heeft zich als taak gesteld dit nationale LHBTI-erfgoed te beheren én zich stevig in te zetten voor LHBTI-ers. Het hijsen van de vlag op donderdag 1 april voor het Stadskantoor is hier dan ook een voorbeeld van. Helaas zal er geen publiek aanwezig kunnen zijn in verband met de corona-maatregelen.

Stichting Jillis Bruggeman ondersteunt LHBTI Schiedam, de samenwerking van lokale LHBTI-organisaties."

Meer informatie over beide organisaties vind je hier:
https://jillisbruggeman.nl/
https://lhbtischiedam.nl/

Hier lees je ons eerdere artikel over raadsvragen over het hijsen van de regenboogvlag
24-3-2021 - Raadsleden verzoeken: hijs de regenboogvlag op 1 april | artikel (deschiedammeronline.nl)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/raadsleden-verzoeken-hijs-de-regenboogvlag-op-1-april

    
Foto: de regenboogvlag voor het Stadskantoor; wethouder Duncan Ruseler hees vrijdag 9 oktober 2020 de regenboogvlag in verband met Nationale Coming-out Dag van zondag 11 oktober; je kunt de Facebook-live-video zien onder deze link:
https://www.facebook.com/DeSchiedammerOnline/videos/705654103630733

 

 

 

31-03-2021