Mogen uitstallingen voor de winkel wel of niet?

Mogen uitstallingen voor de winkel wel of niet?

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Over uitstallingen buiten door winkeliers is niet altijd alles duidelijk. Hoe zit het met de uitstallingen in Schiedam en Vlaardingen?

door Jan Schrijver (Schiedam) en Frank Maarleveld en Peter Joore (Vlaardingen)

Vlaardingen
In Vlaardingen werd een juwelier door boa's op 5 maart gesommeerd een uitstalling met horloges buiten voor zijn winkel naar binnen te halen:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/niet-essentiele-winkelier-mag-zijn-waar-niet-uitstallen-voor-zijn-winkel

De gemeente Vlaardingen heeft de week erna echter bekendgemaakt dat vanaf donderdag 11 maart lokale winkeliers een deel van hun uitstalling weer op de stoep mogen zetten, mits precariorechten zijn betaald. Dit geldt voor alle winkeliers; essentieel en niet-essentieel.

Winkeliers zijn per e-mail op de hoogte gesteld van deze verruiming. Er zijn wel enige restricties gesteld aan de buitenopstelling of, zoals een medewerker van de afdeling Communicatie het zei: ‘De uitstraling moet sober blijven. Niet bijvoorbeeld meerdere kledingrekken. Dat werkt opstoppend, leidt tot window shopping en dat is juist niet de bedoeling.’

‘Je mag laten zien wat je verkoopt,’ aldus de medewerker Communicatie. ‘Het is dus, nogmaals, niet de bedoeling dat je uitnodigt tot opstoppingen. Dus ook de vitrine met horloges mag weer buiten staan.’

Schiedam

kruidk
In Schiedam houdt men zich aan de ministeriële regeling, waarin geldt dat winkeluitstallingen binnen moeten blijven staan, zo laat een woordvoerder van de gemeente Schiedam ons weten. Toch zijn er heel wat uitstallingen te zien bijvoorbeeld in het centrum van de stad en in het winkelcentrum Spaland (foto's). De woordvoerder: "De norm is dat winkels geen uitstallingen buiten mogen zetten om te voorkomen dat dit ertoe leidt dat mensen zich daar verzamelen. Dit geldt voor alle niet-essentiële winkels. Die mogen onder de huidige maatregelen ook nog niet volledig open, want alleen click & collect en op afspraak winkelen is toegestaan.

Een uitzondering geldt voor essentiële winkels die wel 'normaal' open mogen zijn, mits ze de algemene coronaregels in acht nemen. Daar kunnen klanten zonder afspraak naar binnen. Voor die winkels is een uitstalling wel toegestaan.

Naast een uitzondering voor essentiële winkels is er ook een uitzondering voor bloemenwinkels die verse bloemen buiten willen zetten (alleen bloemen, geen planten en bloempotten e.d.).

Kruidvat en kaaswinkel zijn essentiële winkels, dus een uitstalling is daar toegestaan. Een modewinkel geldt niet als essentieel, dus dan is een uitstalling (bijvoorbeeld kledingrekken) niet toegestaan. In voorkomende gevallen zal hierop worden gehandhaafd."

Commentaar redactie
Dat winkeliers het hier moeilijk mee hebben, is begrijpelijk. Neem een drogisterij, die dus tot de essentiële winkels behoort, en waar je dus zonder afspraak naar binnen kunt. Zo'n drogist verkoopt doorgaans ook niet-essentiële artikelen, waaronder kledingaccesoires. Die zet dan een uitstalling voor de deur met bijvoorbeeld sjaaltjes en tassen. De modezaak die dezelfde soort kledingaccesoires verkoopt, mag echter géén rek buiten zetten met sjaaltjes, tassen, e.d. 

mooi

 

 

14-03-2021