Gekmakende tweedeling ten top, want bloemenzaak of snoepwinkel mag dat wél

'Niet-essentiële' winkelier mag zijn waar niet uitstallen voor zijn winkel

'Niet-essentiële' winkelier mag zijn waar niet uitstallen voor zijn winkel

VLAARDINGEN - Bij juwelier Stam aan de Fransenstraat in Vlaardingen komt de stoom uit de oren. Niet als gevolg van verdampend water dat hem, net als alle andere winkeliers, al maanden tot de lippen staat. Nee, het gaat het om zijn uitstalling voor de deur.

door Frank Maarleveld

Blij was hij eindelijk weer wat te kunnen verdienen. Noodzaak, want de lasten gaan door. Vanwege een lichte versoepeling van het huidige regelement zag hij kans het normale enigszins te kunnen herintroduceren. Tot hij geconfronteerd werd met de keiharde realiteit.

Twee BOA’s klopten aan en sommeerden hem de uitstalling - een verrijdbare vitrine waarin horloges - als de wiedeweerga naar binnen te halen.

De uitleg? De regering in Den Haag wil in verband met corona dat winkels een sobere uitstraling hebben. Het argument van de juwelier dat hij onlangs nog precariorechten had betaald, mocht niet baten.

Nog wranger is dat deze regelgeving enkel betrekking heeft op zogenaamde niet-essentiële winkels. De tweedeling binnen maatschappij en MKB is hiermee een voldongen feit. Juwelier, fietsenhandel of schoenenzaak mogen hun waar voorlopig niet aanprijzen op de stoep voor de winkel. Dit in tegenstelling tot chocolaterie, bloemenzaak en snoepwinkel. Hoewel de term essentieel ook hier niet van toepassing lijkt.

N.B. redactie:
De gemeente Schiedam is door de redactie gevraagd welke instructies er voor de handhavers in Schiedam gelden ten aanzien van uitstallingen voor de deur van de zogenoemde niet-essentiële winkels. Ook is gevraagd of er reeds gevallen zijn waarin is opgetreden tegen de niet-essentiële winkeliers met uitstalling buiten? 

Foto onder: een foto van een bericht uit een whatsapp-conversatie tussen Vlaardingse BOA's

IMG-20210305-WA0000

06-03-2021