Ondanks protest Bomenridders en bewoners wordt er toch gekapt

Kap bomen bij Matrice van start onder toezicht van politie

Kap bomen bij Matrice van start onder toezicht van politie

SCHIEDAM - Om even voor negen uur vanochtend is onder begeleiding van politie en boa's de kap van de bomen bij Matrice gestart. Lees hieronder meer en zie ook de video door Jan Willem de Boer.

door Jan Schrijver (tekst en foto's), Jan Willem de Boer (videoreportage)

Vanmorgen om 7.45 uur begon het bedrijf dat ingehuurd was voor de kap van de bomen bij Matrice Uitvaartbegeleiding aan de Prins Bernhardlaan in Schiedam al met het afzagen van de takken van één van de drie te kappen populieren. Met gevaar voor eigen leven ging één van de demonstranten onder deze boom staan, waarna door de medewerkers van het hoveniersbedrijf meteen de kap gestaakt werd. Een kwartier later was de kruising van Bernhardlaan en Stadshouderslaan inmiddels volgelopen met demonstranten.

protest2 (2)

De demonstranten hadden een lint gespannen over de Stadshouderslaan. Aan het lint waren de in opdracht van de Bomenridders door Theo Gootjes ontworpen posters gehangen. Een van de demonstranten had onder de grijper zijn bakfiets geparkeerd.  

bomenridders2

De officier van dienst van de gemeente voerde overleg met burgemeester Lamers over hoe men de patstelling die nu ontstaan was netjes kon oplossen. Er was geen demonstratievergunning afgegeven en burgemeester Lamers gaf aan de officier van dienst het sein om de omstandigheden zodanig te maken dat het hoveniersbedrijf veilig de werkzaamheden kon gaan uitvoeren. Een drietal geuniformeerde boa's van de gemeente en drie politieagenten waren aanwezig. De omgeving werd met rood-witlint afgezet door de instanties en de agenten zorgden ervoor dat alle demonstranten achter het afzettingslint plaatsnamen. Zodoende kon om 8.58 uur door het hoveniersbedrijf echt begonnen worden met de kapwerkzaamheden. 

Bomenridder Huib Sneep: 'Géén demonstratievergunning? Ach, wat heet demonstreren, we zijn hier gewoon aanwezig en dat mag.' Bomenridder Ed Gloudi ging ondertussen onverdroten aan de slag met het aan het rood-witlint nieten van de door kunstenaar Theo Gootjes ontworpen posters.

Er zijn vandaag geen uitvaarten en er zijn momenteel ook geen overledenen in het pand aanwezig. "We hebben in onze operationele planning met het plaatsvinden van deze werkzaamheden rekening gehouden", zei Matrice-directeur Christian van der Gaag.

Hoewel de gastvrouwen van Matrice buiten klaar stonden met koffie en thee, werd hier door weinig demonstranten gebruik van gemaakt.

Lees ook de artikelen van gisteren:
Reactie Matrice op door Bomenridders aangekondigde anti-kap demonstratie
'Het doet ons verdriet dat onze integriteit in twijfel getrokken wordt'

Bomenridders gaan morgenochtend demonstreren tegen bomenkap
 

protest (2)

Foto's onder het artikel: de situatie om ongeveer halfelf (foto's door Hetty Hessels)

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

17-10-2022